Tarte Tatin met peer

Voor 6-8 personen

Ingrediënten:
6 - 8 flinke peren (liefst Doyenne du Comice)
• 1 eetl. citroensap
• 1 ronde lap kant-en-klaar bladerdeeg van ca. 28 cm (of gebruik ontdooide plakjes diepvriesbladerdeeg. Leg er 4 op elkaar en rol ze uit tot het gewenste formaat.)
• bloem om te bestuiven
• 20 gram zachte boter
• ca. 125 gram witte (basterd) suiker

 

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor zoals aangegeven op de verpakking van het deeg. 
  2. Schil de peren, verwijder steeltje en klokhuis en snijd in de lengte in vieren. Besprenkel met citroensap.
  3. Vet een porseleinen taartvorm (oven- en vuurvast) van ca. 24 cm royaal in met boter.  Verdeel er de suiker in.
  4. Leg de stukken peer op de suiker, met de bolle kant onder. Laat ze goed overlappen, ze krimpen bij het bakken. Werk van buiten naar binnen en vul het midden op met kleinere stukjes. 
  5. Zet de vorm op een sudderplaatje op matig vuur. Laat de suiker karamelliseren, dit duurt ca. 25 minuten. Pas op dat de karamel niet te donker wordt! 
  6. Haal, als de karamel egaal lichtbruin is, de vorm van het vuur. Laat 10 minuten afkoelen.
  7. Leg de deeglap over de peren, stop hem rondom goed in. Prik met een vork hier en daar gaatjes in het deeg. 
  8. Bak de taart ongeveer 20-30 minuten in de oven tot het deeg goudbruin is. 
  9. Haal de vorm uit de oven en leg er een groot plat bord op. Keer vorm en bord voorzichtig samen om. Let op, de karamel is erg heet! 
  10. Serveer de Tarte Tatin warm, met een bolletje vanille-ijs of wat crème fraiche.

Tip: even oefenen en je maakt deze 'omgekeerde taart' in een handomdraai. De klassieke Tarte Tatin wordt gemaakt met appel of peer, maar mango of verse ananas zijn ook erg lekker. Hartig kan ook, met bv. sjalotjes of witlof.

Dit recept komt uit Keukengeheimen, een uitgave van Dille & Kamille. Klik hier voor meer informatie.