Home>Tips & weetjes>Manden, textiel & hangmatten>Hangmatten
Bekijk ons volledige assortiment Klik hier voor inspiratie

HangmattenSoezen, dromen, luieren, dommelen, dutten, lezen, schommelen – in een hangmat of hangstoel kom je helemaal tot rust.


Oorsprong
Hangmatten zijn onlosmakelijk verbonden met de Latijns-Amerikaanse cultuur – van Mexico tot Argentinië kom je zelden een huishouden tegen zonder hangmat. Het is een bed, bank, toevluchtsoord en speelplek tegelijk.
De eerste hangmatten zijn vermoedelijk meer dan duizend jaar geleden in Brazilië gemaakt. De Indianen die Midden- en Zuid-Amerika bevolkten, waren virtuoze wevers. Ze gebruikten boombast, sisal en later ook katoen om hun buitenbedden te maken. Via de Spaanse overheersers leerde ook Europa de hangmat kennen.  

Productie
Het productieproces van deze hangmatten is nagenoeg hetzelfde als eeuwen geleden. De eerste stap is het verven van het katoen in felle, vrolijke kleuren. Balen pure katoen worden in grote verfketels gedompeld en daarna midden in het dorp op draden in de zon te drogen gelegd. Het katoen wordt vervolgens op kleine spoelen gewonden. De mannen weven de hangmatten op traditionele handweefgetouwen. De vrouwen werken de hangmatten af en vlechten de touwen.

Overlevingskans
Deze hangmatten komen uit El Salvador. Daar worden ze gemaakt door de bevolking op het platteland. Dankzij de export van hangmatten kunnen deze mensen in hun eigen dorp een bestaan opbouwen en is het voor hen niet nodig om naar de stad uit te wijken, op zoek naar werk. Hun eigen cultuur en identiteit blijven zo gewaarborgd.

Vast en zeker
Een hangmat bevestigen is niet moeilijk, maar moet wel goed (en veilig!) gebeuren. Is hij te strak gespannen, dan geeft hij niet voldoende mee en kan je er makkelijk uitvallen. Zit hij te los, dan raakt hij de grond zodra u erin gaat liggen.
 • Hanteer daarom deze rekensom: de afstand tussen de twee bevestigingspunten moet ongeveer 30 cm langer zijn dan de lengte van de hangmat, de ideale hoogte is +/- 1,25 m.
• Bind je de hangmat tussen twee bomen, let erop dat de stammen een diameter van minstens 16 cm hebben. Heb je maar één boom, dan kan je de andere kant vastmaken aan een houten paal, die minimaal 60 cm in de grond zit en aan de basis is verstevigd met gegoten cement.
• Maak je de hangmat vast aan de muur, gebruik dan stevige haken, pluggen en schroeven die veel gewicht kunnen dragen – vraag je ijzerhandelaar om advies.
• Gebruik verder stevig touw en een stevige knoop, bijvoorbeeld een veiligheidsknoop. Controleer regelmatig of de knopen nog goed vastzitten.

Ook een hangstoel, de perfecte combinatie tussen hangmat en luie stoel, heeft een stevige verankering nodig.
• Zorg voor een verankeringspunt in een muur, plafondbalk of stevige boomtak. Ook aan een schommelframe kan de hangstoel bevestigd worden.
• Hang hem voldoende hoog, met het laagste punt van de hangstoel ca 30-40 cm boven de grond.
• Na veelvuldig gebruik kan het koord van de hangstoel uitrekken. Leg er dan een extra knoop in.

Onderhoud
• Was de hangmat met de hand met milde zeep. Hang hem meteen uit om te drogen.
• Vermijd lange blootstelling aan zonlicht en regen, dit verzwakt zowel het canvas als het touw. Wij raden aan om de hangmat naar binnen te halen als hij niet gebruikt wordt.
• Zorg dat de hangmat helemaal droog is voor je hem opbergt.
• Indien een draad breekt, knoop hem meteen vast zodat er geen gat ontstaat.

Tips
• Diagonaal in de hangmat liggen is de ideale slaaphouding, want dan is je rug het meest recht.
• Baby’s vinden het heerlijk om in een hangmat in slaap te worden gewiegd. Maar let op: hang de hangmat niet te hoog, leg er voor de zekerheid iets zachts onder en laat je kind niet alleen achter.