Tips om de biodiversiteit in je tuin te vergroten

Of je nu een grote achtertuin hebt, of maar een klein voortuintje: een tuin deel je. Met vogels, insecten, bijen, vlinders, egels… Door voor wat minder tegels, en meer groen, te kiezen, vergroot je al snel de biodiversiteit in jouw tuin! Deze biodiversiteit is van groot belang voor de natuur: als je veel verschillende soorten planten en bloemen in de tuin hebt, trekt dit ook verschillende soorten dieren aan. Wij geven tips om de natuur een handje te helpen met een groene tuin. Fijn voor de planten en de dieren, en voor jezelf!

Meer inspiratie voor je tuin? Wij versturen elke maand onze Dille & Kamille tuinnieuwsbrief. Schrijf je hier in.

1. Kies voor groen

Voor planten dus (en als het past een boom of struik) en zo min mogelijk voor steen. Dat is goed voor allerlei dieren: ze vinden er voedsel en een nestplaats. Het is ook fijn voor jou: een tuin met planten is niet alleen veel leuker om naar te kijken maar ook lekker koel in de zomer. Al die groene tuinen samen helpen om de opwarming van de aarde te vertragen. Ook voert een niet betegelde tuin veel beter overtollig regenwater af.

2. Een tuin vol vogels

Net als andere dieren willen vogels voedsel, water, beschutting en een veilig plekje voor hun nest. Zorg dus voor bloemen en planten waar allerlei insectjes op af komen en plant een mooie bessenstruik, kies voor een dichte, groene heg in plaats van een schutting en zet een drinkbak neer. En natuurlijk zorg je voor extra voedsel in de winter!

3. Hoe meer bloemen hoe beter

Die bevatten namelijk nectar en stuifmeel, voedsel voor allerlei bijen, hommels en vlinders. Zaai bijvoorbeeld onze bloemenmix voor bijen en vlinders of kies van lente tot herfst voor nectarrijke bloeiers als krokussen, verbena, vlinderstruik, lavendel, cosmos en andere beauty's. Wist je dat 'enkele' – dus niet-gevulde – bloemen fijner zijn voor insecten dan die met een gevuld hartje? Gevulde bloemen hebben vaak geen meeldraden dus ook geen voedzaam stuifmeel.

4. Geen chemische bestrijding

En het belangrijkste: gebruik géén chemische onkruidverdelgers, slakkenkorrels, insectenspray.... Die zijn heel schadelijk voor de dieren in je tuin. Vogels, maar ook padden, kikkers en egels en zelfs wespen ruimen een hoop 'plaagbeestjes' voor je op.

5. Tuinier niet te netjes!

Laat wat onkruid staan (vaak voedsel voor de rupsen van allerlei vlinders) en wees niet te enthousiast met de snoeischaar. Laat in de herfst afgevallen blad liggen: niet alleen een prima winterdeken voor je planten maar ook een schuilplek voor insecten en dat is weer fijn voor vogels. Heb je plaats voor een composthoop? Dat is een feest voor wormen en ook daar komen vogels en egels op af. Onder een stapel takken, oude dakpannen of stenen kunnen egels, kikkers, hommels en andere beestjes zich verstoppen.

6. Kies voor een heg

Nee: geen schutting, maar een heg van bv. liguster of taxus die ook 's winters groen blijft. Niet alleen mooier dan de meeste schuttingen, maar ook de perfecte schuilplaats voor vogels en insecten. Egels kunnen via heggen van tuin naar tuin lopen, terwijl een schutting die doorgang juist afsluit. Heb je toch een schutting? Laat er bv. klimop, rozen en/of kamperfoelie over groeien en zorg dan voor wat 'poortjes' aan de onderkant voor egeltjes op doortocht. Bijvoorbeeld met onze egelpoort.

7. Zorg voor water

Zelfs een mini-vijvertje trekt al libellen en kikkers aan, of wordt een drukbezocht vogelbad. Te weinig ruimte? Een flinke teil, gevuld met waterplanten, kan ook. En met een ondiepe schaal met water maak je dorstige vogels en andere dieren blij. Kies voor donker, niet te glimmend materiaal en leg er wat steentjes in zodat kleine beestjes er niet in kunnen verdrinken.

8. Veilig broeden en schuilen

Of het nou gaat om vogels, insecten, padden en kikkers of egels: ze willen veilig hun jongen groot kunnen brengen en een veilige schuil- of overwinterplek. Hang dus nestkastjes op voor vogels om in te broeden en een insecten- of bijenhuis waar wilde bijen hun nestjes in kunnen maken. Of een kastje voor vlinders om te schuilen bij slecht weer. Een stapel snoeiafval is een prima overwinterplek voor o.a. egels, zeker in combinatie met onze knusse egelmand. Kikkers, padden en misschien wel salamandertjes maak je blij met een vijver(tje).

Tips om de biodiversiteit in je tuin te vergroten