Aftellen naar Kerst

Advent is de periode waarin wordt afgeteld naar Kerst! Vanaf vier weken voor Kerst (dit jaar op 27 november) kun je op elke zondag een extra kaarsje aansteken, tot je op de laatste zondag voor Kerst vier kaarsen hebt branden. Tegenwoordig zijn er ook andere manieren om af te tellen naar Kerst. Zoals een adventskaars die je elke dag vanaf 1 december kort laat branden. Of met een adventskalender waarvan je elke dag een vakje openmaakt. 

Ontdek hieronder een aantal leuke, creatieve en bijzondere manieren om af te tellen naar Kerst! 

Adventskaarsen

Door elke dag de adventskaars aan te steken, creëer je een moment van rust en bezinning. Als je samen een adventskaars brandt, kun je dit moment ook gebruiken om het over alle leuke dingen te hebben die komen gaan of waar je dankbaar voor bent. Als de kaars tot het volgende getal is opgebrand, mag iemand hem uitblazen.

Bij Dille & Kamille vind je adventskaarsen in verschillende stijlen. Naast de vrolijke kaars met de blaadjes uit het bos, kan je bij ons ook terecht voor een meer traditionele adventskaars, met groene mistletoe, of een witte met subtiele maantjes en sterren. Genoeg keuze dus om af te tellen naar Kerst!

Adventskransen en kandelaars

Met kinderen aftellen naar Kerst is niet alleen handig maar ook heel gezellig. In deze houten adventskandelaar geef je de dennenbomen, dieren en paddenstoelen zelf een mooi plekje. Iedere week zet je een kaarsje in een deel van de kandelaar erbij waardoor het bos steeds meer verlicht wordt. Een knusse manier om af te tellen naar Kerst!

Het is natuurlijk ook leuk om zelf iets te maken waarmee je kunt aftellen naar Kerst! Hier lees hoe je zelf een adventskrans, met voor elke week een kaars, maakt.

Adventskalender - elke dag een klein cadeautje

Deze leuke, houten adventskalender met lieve Noordpooldiertjes heeft 24 verschillende laatjes, eentje voor elke dag tot Kerstavond. Stop in elke lade een (héél klein) cadeautje, zoals een chocolaatje of schrijf iets liefs op een briefje en stop het in een van de laatjes! Ook leuk: deze adventszak met 24 vakjes, waar je, naast een cadeautje als een kersthanger, een lekker ruikend zeepje of een vingerpoppetje, ook takjes en vilten figuurtjes uit kunt laten steken.

Natuurlijk kun je ook zelf een adventskalender maken met leuke cadeauzakjes, versieringen en lint. Bekijk hier onze DIY voor een zelfgemaakte adventskalender waar je al je creativiteit in kwijt kunt! 

Gevulde adventskalenders

Natuurlijk vinden wij het ook leuk om je elke dag te verrassen met een kleinigheidje. Heb je groene vingers? Dan is dit huisje met 24 verschillende zakjes zaad een originele adventskalender. En voor alle zoetekauwen is er dit jaar een adventskalender met voor elke dag een van de heerlijke Belgische chocolaatjes.

Adventskalenders & kleine cadeautjes

Leuk weetje!

De adventskrans heeft een Duitse oorsprong en werd in de 19e eeuw bedacht door Johann Hinrich Wichern. Deze theoloog ving veel kinderen uit arme gezinnen op en zij vroegen hem vaak wanneer het eindelijk Kerst was. Om het aftellen naar Kerst voor hen te visualiseren, maakte Wichern in 1839 van een oud wagenwiel een krans met rode en witte kaarsen. Iedere dag werd er een rode kaars aangestoken en op de vier zondagen voor Kerst een witte. Zo wisten de kinderen precies hoelang het nog duurde voordat het Kerst zou zijn.