Kerstkrans van koekjes met anijs en vanille

Bijna te mooi om op te eten: deze kerstkrans gemaakt van koekjes met anijs en vanille. Heerlijk bij de koffie of thee, of om tijdens de kerstdagen cadeau te doen. Gegarandeerd dat je na het bakken van deze krans al helemaal in de kerstsfeer bent!

Voor 8-10 personen

Ingrediënten:
• 175 g boter, op kamertemperatuur
• 140 g witte basterdsuiker
• 1½ tl vanillepasta*
• 2 flinke eetl. instant espressopoeder
• ¼ tl zout
• ½ ei, losgeklopt
• 250 g bloem
• 1 el anijszaad*r

Benodigdheden: Kom*, pollepel*, bakplaat, huishoudfolie, bakpapier, deegroller*, setje uitsteekvormpjes*, taartrooster*, bloem, voor het werkblad
*Deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille  

Ingrediënten:

• 175 g boter, op kamertemperatuur
• 140 g witte basterdsuiker
• 1½ tl vanillepasta*
• ¼ tl zout
• ½ ei, losgeklopt
• 250 g bloem
• 1 el anijszaad*

Benodigdheden:

Kom*, pollepel*, bakplaat, huishoudfolie, bakpapier, deegroller*, setje uitsteekvormpjes*, taartrooster*, bloem, voor het werkblad
*Deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille  

Bereiding:

  1. Doe de boter, basterdsuiker, de vanillepasta en het zout in een kom en meng kort door elkaar.
  2. Doe het halve ei erbij en meng goed.
  3. Voeg de bloem en het anijszaad toe en kneed alles tot een deeg.
  4. Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast.
  5. Verwarm de oven voor op 170°C en bekleed de bakplaat met bakpapier.
  6. Kneed het deeg nog even kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 4 millimeter.
  7. Steek met de uitsteekvormpjes koekjes uit het deeg.
  8. Leg de koekjes op de bakplaat en bak ze in 12-17 minuten goudbruin en gaar.
  9. Laat de koekjes afkoelen op een rooster.

Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Rutger van den Broek, winnaar van Heel Holland Bakt 2013 en auteur van de Bakbijbel en de Koekjesbijbel. Wij maakten dit jaar van de losse koekjes, 3 verschillende blaadjes en een klok, deze mooie kerstkrans. Je ‘lijmt’ de koekjes eenvoudig op elkaar met ‘plakglazuur’ van poedersuiker en eiwit.

Wil je meer kerstkoekjes bakken?

Dit recept gebruikten we eerder voor koekjes met frambozen- en bessenconfituur. Bekijk hier het originele recept.