Tafeldektips voor een feestelijk gedekte tafel

In december zijn er genoeg feestdagen waarop er samen gegeten kan worden. Voor sommige etentjes halen we ons mooiste tafelkleed en servies uit de kast, verlichten de tafel met kaarsen en voegen kleine, feestelijke details toe. En op andere momenten pakken we uit met een gezellige, overdadige borrelplank.

Een warme, winterse tafel met Kerst

Kaarsen en kandelaars in prachtige warme kleuren, borden van levendig hout, servies dat ons doet verlangen naar een heerlijke strandwandeling en een tafelkleed met een mooie, natuurlijke print. Deze prachtig gedekte tafel is een ode aan de natuur en een warm welkom aan al je geliefde gasten.

Het tafelkleed dat we speciaal voor dit seizoen hebben ontworpen, is gemaakt van biologisch katoen. Liever een iets rustigere ondergrond? Leg dan een effen tafelkleed in een neutrale kleur op tafel met daarover lopers in deze print, op de plekken waar je gasten komen te zitten.

Voor een speels effect, en stoere look, stapel je borden van verschillende materialen op elkaar. Wij begonnen met een groot bord van onze serie van acaciahouten borden en zetten daar een bord van wit steengoed met geschulpte randen bovenop.

Natuurlijk mogen kaarsen niet ontbreken. De cone-vormige kaarsen zet je zo op tafel, onze bijzondere dip dye kaarsen gaan in een glazen kandelaar. Zet er een paar waxinelichthouders en waterglazen bij in dezelfde kleurschakering als de kandelaars. De lichtjes van de kaarsen weerkaatsen prachtig in het glas.

Bekijk hier alles in ons kerstthema 'Winterse warmte' >

Artikelen voor een feestelijk gedekte tafel

Traditionele kerstkleuren uit de natuur op tafel

Voor het echte kerstgevoel kiezen wij met Kerst voor tafeltextiel in de traditionele kleuren rood en groen. De basis van deze tafel is het tafelkleed met een print van mistletoe. Of kies voor een wit tafelkleed als basis, met een tafelloper of servetten in deze print. Tip: bind om ieder servet een touwtje of lintje en steek er een heerlijk ruikend takje eucalyptus onder. Zo voelen je tafelgenoten zich extra welkom als ze aan tafel komen!

Onze borden met reactief glazuur hebben een prachtige, natuurlijke uitstraling. Combineer deze stevige aardewerken borden met een elegant wit bordje van porselein. Hiermee accentueer je juist de levendigheid van de groene borden. Hou het glaswerk en bestek verder rustig en pak juist weer uit met verschillende kandelaars waxinelichthouders en traditioneel rode kaarsen.

Leg tot slot als feestelijk detail op ieder bord een Christmas cracker. Het openen van Christmas crackers is een van oorsprong Britse traditie. Aan het einde van het kerstdiner open je de cracker samen met je buurman/vrouw aan tafel. Trek elk aan een uiteinde. In elke cracker zit een papieren feestkroontje en een 'happertje': een spelletje met vragen. Een leuke en gezellige manier om het diner af te sluiten.

Bekijk hier alles in ons kerstthema 'Favorieten & tradities' >

Een tafel met een goed gevulde borrelplank

Onze acaciahouten planken zijn ideaal voor het serveren van tapas, kleine gerechtjes of borrelhappen. Bijvoorbeeld op deze stoere plank, of dit handige draaibare serveerplateau. Zet ze vol met heerlijke chutneys van zoete tomaat of ui en kaasdippers voor op het kaasplankjes.

Ook leuk is ons elegante porseinen kaasplankje waarop lekkere kazen, noten, vijgen en paté mooi op uitkomen. Dit alles drink je met een zelfgemaakt glaasje glühwein of onze alcoholvrije gemberwijn!

Bekijk hier al het lekkers voor Kerst >

Onze salsa di noce en artisjokkencrème is heerlijk om te smeren op nog warm brood dat je zelf eenvoudig bakt met onze bakmixen voor tapasbrood of bierbrood. En zet ook wat kleine schoteltjes neer met olijfolie (bijvoorbeeld deze truffelolie) en balsamico azijn om in te dippen.

Een goede balsamico azijn zorgt voor een echte smaakexplosie op je borrelplank. Onze balsamico is afkomstig uit het Italiaanse Modena en wordt gemaakt door een eeuwenoud familiebedrijf. Deze balsamico azijn is van zo’n hoge kwaliteit dat hij niet alleen heerlijk is bij kaas en gegrilde groente, maar ook puur heel erg lekker is.

Meer inspiratie nodig? Lees dan het kookboek ‘Onweerstaanbare borrelplanken’. Ook leuk om cadeau te geven als je bij iemand op de borrel gaat, net als onze cadeaupakketten glühwein, kruidenboter of olie/azijn.

Dille’s kerstspel

Met Kerst brengen we traditiegetrouw veel tijd door aan tafel. Met familie, een groepje vrienden of alleen met het gezin. We genieten uitgebreid van heerlijk eten en drinken en nemen de tijd om samen de mooiste herinneringen op te halen en de leukste verhalen te delen. Om de band met de mensen die je lief hebt nog wat meer te versterken tijdens de feestdagen, maakten wij een kerstspel met vragen voor een goed gesprek aan de kersttafel!

Dankzij de 52 vragen van het spel leer je elkaar nog beter kennen en maak je even echt verbinding. Er zitten persoonlijke vragen bij, vragen om met elkaar te reflecteren op het afgelopen jaar en om je plannen en dromen te delen voor het nieuwe jaar, dilemma’s, vragen die ontroeren of juist aan het lachen maken, en nog veel meer. 

Bekijk ons kerstspel >