Tafeldektips voor een feestelijk gedekte tafel

Kerst komt eraan: en wat hebben wij er zin in! Wij maakten twee verschillende kersttafels: een in winterwandelingstijl, voor een intieme Kerstavond-voor-twee en een tafel in nostalgische, klassieke stijl. Lees snel verder voor onze tips!

KERSTAVOND

Voordat de echte kerstdrukte losbarst, is het fijn om het eerst intiem te vieren. De eerste cadeautjes worden uitgepakt, een lekker soepje en wat hapjes erbij, een gezellig kerstmuziekje op de achtergrond, natuurlijke kleuren om je heen… Zo creëer je een gezellige setting in winterwandelingstijl:

 • Je hoeft geen tafelkleed te strijken voor vanavond, als je daar geen zin in hebt. Maak ’t wat relaxter door een loper te gebruiken, en een servet in een leuke vorm te vouwen.

 • Het zijn de kleine dingen die het verschil maken. Eén mooie kaars in een kandelaar bijvoorbeeld, met een lieve, vilten tak eromheen. Zo gedaan, en het staat ontzettend mooi!

 • Creëer rust op tafel door zoveel mogelijk voor een aantal kleuren te kiezen. Het hoeft niet perfect te matchen, maar verschillende kleuren groen, grijs en bruin staan mooi bij elkaar voor en zorgen voor een natuurlijk geheel. Ons groene servies in reactief glazuur is een echt pronkstuk op elke eettafel!

 • Voeg een verrassend element toe aan je eettafel: zoals deze leuke, houten tafelconfetti of een houten onderbord. Voor een natuurlijk effect!

 • En die cadeautjes, die pak je natuurlijk mooi in. Lees hier onze inpaktips!

KERSTMIS

Familie, vrienden, misschien wel buren: wat wordt het een gezellige, drukke boel deze Kerst! Maak het jezelf niet te moeilijk, met een paar handige tips maak jij in een handomdraai een klassieke, nostalgische kersttafel voor de hele familie:

 • Probeer zoveel mogelijk spulletjes in dezelfde stijl te gebruiken, en niet van alles wat. Zo creëer je rust en consistentie en ziet het er gelijk een stuk netter en mooier uit. Wel kun je vanuit dezelfde stijl afwisselen in kleur. Voor een klassieke kersttafel denk je vooral aan roodtinten, dennengroen en fris wit. Met dit tafeltextiel met rode besjes heb je al deze kleuren in een keer!

 • Gebruik voor een extra kerstig effect hangertjes uit je kerstboom, en leg deze in het midden van de tafel. Versier elk bord met een (schoon) dennentakje, vastgebonden aan een servet met een touwtje. Het ruikt ook nog eens heerlijk…

 • Mix en match met verschillende kaarsen en kandelaars in groen, wit en rood. Zo combineer je een witte kandelaar met een groene kaars, of een groene kandelaar met een rode kaars. Staat speels!

 • Maak jij het Dille & Kamille kerstmenu? Of heb je iets anders in gedachten? Schrijf het menu wat je voor je gasten gaat maken op dit – gratis te downloaden –menukaartje, en leg er een op elk bord. Zo weet iedereen wat ze kunnen verwachten, en het ziet er professioneel en feestelijk uit. 

 • Verschillend glaswerk bij elkaar staat mooi en chique. Zet ook geen flessen wijn of water zo op tafel, maar giet ze even over in een glazen kan. Een snelle manier om het geheel net wat meer af te maken!

 • Is de hele familie weer bij elkaar? Een leuke manier om het ijs te breken is door Christmas crackers op tafel te zetten. Trek met twee personen aan de Christmas cracker: en er komt een klein cadeautje uit!

 

Met Kerst besteden we meer aandacht en tijd aan het dekken van de tafel dan in de rest van het jaar. We halen ons mooiste kleed en servies uit de kast, verlichten de tafel met kaarsen en voegen persoonlijke details toe zoals een handgeschreven menukaartje op ieder bord of een takje eucalyptus bij een mooi servet. Een feestelijk gedekte tafel ziet er niet alleen mooi uit, maar draagt ook bij aan een gezellige kerstsfeer en nodigt uit tot lekker lang tafelen. Lees hieronder onze tips!

 • Voor een chique gevoel dek je de tafel met een nachtblauw tafelkleed met daarop helderwitte borden. Hou het glaswerk rustig en in dezelfde stijl. Om het geheel iets speelser te maken, kan je kiezen voor kandelaars in verschillende hoogtes. 

 •  Servetten van stof gebruik je misschien niet iedere dag maar met Kerst maken ze je gedekte tafel helemaal af. Tip: bind om ieder servet een touwtje of lintje en steek er een heerlijk ruikend takje eucalyptus onder. Zo voelen je tafelgenoten zich extra welkom als ze aan tafel komen!

 • In plaats van een karaf met kraanwater staat onze mix voor fruitig tafelwater extra feestelijk op tafel. En doe je er bruisend water bij, dan heb je gelijk een lekker alcoholvrij drankje. 

 • Leg als feestelijk detail naast ieder bord een Christmas cracker. Het openen van Christmas crackers is een van oorsprong Britse traditie. Aan het einde van het kerstdiner open je de cracker samen met je buurman/vrouw aan tafel. Trek elk aan een uiteinde. In elke cracker zit een papieren feestkroontje en een 'happertje': een spelletje met vragen. Een leuke en gezellige manier om het diner af te sluiten.

 • Dek je de tafel liever wat klassieker, kies dan voor onze serie tafeltextiel met Tafeltextiel groene takjes en rode besjes. Vind je een heel kleed met deze print te druk? Leg dan eerst een effen tafelkleed in een rustige kleur op tafel met daarover lopers op de plekken waar je gasten komen te zitten.

 • Om er een echte blikvanger van te maken, kan je om onze gedraaide dinerkaarsen eenvoudig met wat oasis en kerstgroen een klein kerststukje maken. Super feestelijk en het ruikt heerlijk!

 • Met het groen dat over is, kan je ook hier iets extra’s met de servetten doen door er met een touwtje een echt takje met rode bessen, en eventueel een kaneelstokje, omheen te binden. Op en top Kerst!

 • Voor de kinderen hebben we dit jaar een eigen emaille servies en bijbehorende placemats van stof. Met de prachtige illustraties van vrolijke bosdieren, die samen een muzikale Kerst vieren, horen ze bij ons bredere thema Bosfeest.

 • Tip: om Kerst goed te beginnen, kan je gezellig samen met de kids pannenkoekjes bakken voor het ontbijt of de lunch. Laat ze hier met onze uitsteekvormpjes zelf kerstboompjes, sterren en andere kerstfiguurtjes mee maken. Succes, en plezier, gegarandeerd!

 • Tip: stapel verschillende materialen! Voor een speels effect, en stoere look, stapel je borden van verschillende materialen op elkaar. Wij begonnen met een groot bord van onze serie groen reactief servies en zetten daar een bord van acaciahout bovenop. Een groene kom daar weer bovenop, voor de soep, salade of ander voorgerechtje, maakt het geheel af.

 • Ons reactieve servies, in verschillende kleuren, zorgt voor een heel ander effect dan een wit servies. Zeker als je het combineert met een linnen tafelkleed (hoeft niet perse gestreken te zijn!) ziet het er tegelijkertijd stoer en chique uit. Het servies heeft een reactieve glazuur waardoor een bijzonder kleurpatroon ontstaat en ieder item er uniek uitziet.

 • Heb je een heel wit servies maar ben je, net als wij, gek op het reactieve servies? Voeg dan alleen de kommen en schalen, voor soep, salades, hoofd- of bijgerechten, toe.