Blini's

Ingrediënten (voor 55 à 60 stuks):
• 170 gr bloem
• 3 gr droge gist*
• 250 ml melk
•2 eieren, gesplitst

Benodigdheden: steelpannetje*, (meel)zeef*, kom*, garde*, houten lepel*, bakkwastje*, poffertjespan*, bakplaat*, blender of mixer, spuitzak*, snijmesje*
(deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille) 

Bereiding:
1. Warm de melk in een steelpan enigszins op tot ze lauwwarm is.
2. Zeef de bloem in een mengkom. Maak een kuiltje in het midden en doe hier de 2 eidooiers in.
3. Los de gist op in een beetje van de lauwe melk en voeg dit toe aan de bloem.
4. Voeg nu beetje bij beetje de rest van de lauwe melk toe en meng met een garde tot je een glad beslag krijgt.
5. Laat het beslag ongeveer 30 min. rijzen.
6. Klop intussen de eiwitten stijf. Schep de eiwitten voorzichtig door het gerezen beslag.
7. Verwarm de poffertjespan en beboter elk kuiltje. Laat hiervoor wat boter smelten en smeer met een bakkwastje de pan in.
8. Schep in elk kuiltje een lepel van het beslag en laat de blini's aan beide kanten bakken.


Mangoroom en gedroogde ham
• 200 ml slagroom (min. 35% vetgehalte)
• 1 rijpe mango
• 3 plakjes Serrano-ham

Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 120°C.
2. Leg de plakjes ham op een vel bakpapier en zet ze 20 à 30 min. in de oven. Draai de ham af en toe eens om. Laat afkoelen.
3. Schil de mango. Mix het vruchtvlees m.b.v. een staafmixer of een blender tot een gladde puree.
4. Klop de slagroom stijf en meng de mangopuree voorzichtig door de room.
5. Doe de mangoroom in een spuitzak en spuit een toefje room op elke blini. Breek een stukje van de gedroogde ham en steek dit in de room.


Kruidenroom en gerookte zalm
• 200 ml slagroom (min. 35% vetgehalte)
• 3 handjes verse groene kruiden naar keuze (bv: dille, platte peterselie, bieslook...)
• 2 plakjes gerookte zalm
• zeezout*, gemalen
• versgemalen peper*

Bereiding:
1. Klop de slagroom stijf.
2. Hak de kruiden fijn en meng deze door de room. Breng op smaak met zeezout en peper.
3. Doe de kruidenroom in een spuitzak en spuit een toefje room op elke blini. Werk af met een klein stukje gerookte zalm. 


Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door 'Lara kookt voor u'