Biologische groentekiemen

Groentekiemen of groentespruiten waren duizenden jaren geleden al een bekend en belangrijk voedingsmiddel in o.a. China. De kiemen zien er niet alleen heel smakelijk uit, ze bevatten ook veel vitamines en mineralen. Binnen 6 tot 10 dagen na het 'zaaien' is de gekiemde groente klaar om te gebruiken in een lekkere, gezonde en caloriearme maaltijd.

 

Gebruiksaanwijzing
• Om kiemgroente te kweken, gebruik je een kiemschaaltje. Verdeel de zaden in een dun laagje over het rooster (de zaden mogen niet op elkaar liggen, laat er wat ruimte tussen). Vul het kiemschaaltje met water tot ca. 0,5 cm onder het rooster.
• Vul, indien nodig, het water dagelijks aan. Voor het beste resultaat zet je het schaaltje, bij kamertemperatuur, op een vrij lichte plaats.
• Na 6 à 14 dagen, afhankelijk van de soort, kan je de kiemspruiten (die dan 3-5 cm lang zijn) oogsten. Als je de spruiten een paar dagen laat doorgroeien, krijgen ze wat meer blaadjes en een iets intensere smaak.
• Je kunt de kiemspruiten, zonder dat ze hun gezonde eigenschappen verliezen, ongeveer een week in de koelkast bewaren.

TIP Bij sommige zaden duurt het ontkiemen langer dan bij andere. Je kunt het ontkiemen versnellen door de zaadjes van tevoren een paar uur in een kommetje warm - niet heet! - water te laten weken. Vervolgens verdeel je de zaadjes dun over het roostertje.

Bij Dille & Kamille vind je, behalve de kiemschaaltjes, verschillende soorten kiemzaden zoals alfalfa, basilicum, broccoli, mosterd, radijs, rucola, taugé en tuinkers.