Aloë vera

Aloë vera Aloë vera is familie van de Lelie maar ziet er met zijn puntige, scherp getande blad uit als een cactus. Het is een zgn. succulent: een plant die is aangepast aan droge omstandigheden. De dikke bladeren van de Aloë gaan verdamping tegen en houden water vast, zo overleeft hij lange periodes zonder regen. 

De plant is waarschijnlijk afkomstig van de Kaapverdische eilanden of het Arabisch schiereiland, inmiddels is Aloë vera wijdverspreid in de mediterrane en (sub)tropische delen van de wereld. Hij wordt ook veel gekweekt.  

• Aloë vera is een prima kamerplant: geef hem een licht plekje in de kamer, direct zonlicht is niet nodig. In de winter heeft de plant niet veel water nodig, in de zomer geef je meer. Laat de potgrond eerst uitdrogen voordat je opnieuw water geeft.  

• Verpot je Aloë vera eens in de 2 a 3 jaar. Kies voor goed doorlatende potgrond, bv. met wat zand of grind erdoor. Aloë vera is een snelle groeier, geef hem dus een ruime pot, liefst van terra cotta: in een poreuze pot loopt de plant niet de kans dat de wortels te nat worden. 

• In de zomer, als het gevaar op nachtvorst helemaal is geweken, kan de Aloë naar buiten. Geef hem een plekje in de volle zon of lichte schaduw. Let op: de bloempot moet wel een gat in de bodem hebben zodat de potgrond goed kan afwateren.  

• Het verse, geleiachtige sap van Aloë vera kan je gebruiken om de pijn van bv. zonnebrand en insectenbeten te verzachten. Snij hiervoor een groot blad van de plant en knijp het sap eruit. Breng een laagje hiervan aan op je huid, herhaal de behandeling zo vaak als nodig is.