Olijfboom

Olea europaea, Olijf-familie

 

De olijfboom is oorspronkelijk afkomstig uit het Midden-Oosten en is van daaruit verder verspreid voor de olijventeelt. In alle landen rondom de Middellandse Zee vind je volop olijfboomgaarden. Verwacht van je eigen olijfboom geen rijke oogst: in ons relatief koude klimaat zal je boom weinig tot geen vruchten krijgen, maar met zijn blauwgrijze blad staat hij prachtig op terras of balkon. Hij blijft 's winters groen en kan ca. 10 m hoog worden. In ons relatief koude klimaat wordt de boom een stuk minder hoog, dat geldt ook voor olijfbomen in een pot.

Een olijfboom kan honderden jaren oud worden, de boom is het symbool voor vrede, trouw en liefde.

Je kunt een olijfboom prima in een grote pot kweken. In de volle grond kan ook, zeker bij oudere planten, maar het boompje is dan minder makkelijk tegen vorst te als wanneer hij in een pot staat. Tip: als de olijf – bv. na de winter – veel blad heeft verloren, kan je controleren of hij nog leeft door voorzichtig met je nagel wat bast weg te krabben; als het hout eronder nog groen is, krijgt je olijfboom op den duur zeker weer nieuwe blaadjes!

Verzorging:
• Op zonnige, warme en beschutte plek, in goed doorlatende, kalkrijke grond. Olijfboom in pot regelmatig verpotten, doe dan veel scherven op de bodem van de pot voor een goede afwatering.
• Houd de potgrond goed vochtig, bij droogte regelmatig gieten. Geef af en toe wat (vloeibare) mest.
• De olijfboom bloeit in de vroege zomer met kleine, onopvallende bloemetjes, de vruchtjes verschijnen in het najaar
• Bescherm de boom 's winters tegen vorst en natte voeten, bv. door de olijf onder een afdak te plaatsen. Zorg in elk geval voor goede afwatering: haal een eventuele schaal onder de pot weg en zet de pot op blokjes of stenen zodat water goed kan weglopen. Wikkel, als er vorst wordt voorspeld, jute of bubbelplastic rond de pot en de boom. Kleine boompjes zijn kwetsbaarder dan grotere.
• Zet bij langdurige vorst de olijf in een koele vorstvrije ruimte, je boom zal dan blad verliezen maar dit groeit in het voorjaar weer aan. Besproei het blad regelmatig met de plantenspuit.
• Snoei de olijfboom in het voorjaar om een compacte vorm te houden.