Slaapkamergeluk

Soleirolia soleirolii 

Een plant met een frivole naam! Misschien heet hij zo omdat de slaapkamer een heel goede plek voor 'm is: niet te warm en meestal geen volle zon.

• Zet het plantje op een ruime, niet waterdoorlatende schotel in een pot met een gat onderin. Kies voor een schaduwplekje in huis, in elk geval niet in de volle zon.

• In de lente en zomer groeit Slaakamergeluk het hardst. Geef dan ruim water, altijd op de schotel zodat de plant het via de wortels kan opnemen. Als je op de plant zelf giet, krijgt hij daar een bruine, kale plek. Gooi het niet opgenomen water weg.

• Als het plantje het naar zijn zin heeft, vormt hij tere, lange steeltjes met blaadjes, die mooi over de pot heen hangen.

• Slaapkamergeluk kan in de zomer naar buiten, kies weer voor een plek in de schaduw en zorg voor voldoende water. Hij kan zich ook in de tuin verspreiden, als het niet te hard vriest, houdt hij het ook 's winters vol. Let op: het is een prachtige bodembedekker in de schaduw maar de plant kan flink gaan woekeren!

• Je kunt eenvoudig nieuwe Slaapkamergelukjes kweken: haal een plukje steeltjes van de plant en leg ze in een nieuw potje op vochtige potgrond. Doe er een plastic zakje of een omgekeerde jampot overheen, de stekjes vormen snel nieuwe worteltjes.