Gebroken hartje

Dicentra spectabilis, Papaverfamilie  vaste plant 

De plant dankt haar naam aan de hangende, hartvormige bloemen. De twee binnenste kroonblaadjes vormen een 'traantje' onderaan de bloem. Gebroken Hartje wordt ook wel 'Reistasjes' of 'Maria-tranen' genoemd.


Deze goed winterharde, vaste plant is in het vroege voorjaar een van de eerste planten die boven de grond komt. Gebroken Hartje combineert daardoor prachtig met bloeiende bollen zoals tulpen of  late (witte) narcissen. De plant bloeit in april en mei, daarna sterft het blad af om pas volgend voorjaar weer 'boven' te komen. De ruimte in de tuin die zo vrijkomt, kan je opvullen met planten die later in het seizoen tot ontwikkeling komen zoals bv. Hosta's.
Gebroken Hartje is er in wit en roze, allebei erg mooi. De roze variant heeft iets donkerder blad. De planten worden 60 tot 80 cm hoog.


Verzorging:

• Plant het Gebroken Hartje in de (half)schaduw, hij houdt niet van volle zon.

• De grond moet vrij vochtig zijn: de plant heeft veel water nodig omdat hij snel groeit en de stengels en blad veel water bevatten. Bij onvoldoende vocht kunnen de bloemknoppen indrogen, de bloemen komen dan niet mooi open.

• De stengels en het blad zijn vrij breekbaar, kies daarom voor een plaatsje uit de wind.