Visburger met verse tartaarsaus

Voor 4 personen

Ingrediënten:
• 4 broodjes (bv. mini-ciabatta)
• enkele takjes verse dille

Voor de tartaarsaus
• 3 eidooiers
• 1 scheutje water
• 1 el azijn
• 3 dl druivenpitolie
• 1 el mosterd
• limoensap
• 2-3 eieren, hardgekookt
• 2 sjalotjes
• 2 el augurken
• 1,5 el kappertjes
• handvol verse peterselie, dragon, bieslook en kervel
• versgemalen peper*
• zeezout*
• eventueel 2-3 el Griekse yoghurt, naar smaak

Voor de visburger
• 600 g witvis (zoals kabeljauw, koolvis of pladijs)
• 2 bosuitjes
• ½ rode chilipeper
• 1 tl mayonaise
• sap en schilletjes (zeste) van een limoen
• 1 eiwit
• 50 g paneermeel
• 1 el bloem
• arachide-olie

Voor de erwtenpuree
• 100 g erwten, gekookt
• 1 el Griekse yoghurt
• ½ rode chilipeper, fijngesnipperde
• limoensap
• versgemalen peper*
• zeezout*


Benodigdheden: kommen*, garde*, vork*, snijplank*, snijmesje*, zeef*, hakmes*, koekenpan*, spatel*, pureestamper*, pollepel*, broodmes*, sauskommetje*
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille


Bereiding:

  1. Maak eerst de mayonaise voor de tartaarsaus: klop de eidooiers los met een scheutje water en de eetlepels azijn en mosterd. Voeg druppelsgewijs de druivenpitolie toe.
  2. Klop tot een lobbige mayonaise en kruid met peper en zout. Breng op smaak met wat limoensap.
  3. Pel de hardgekookte eieren en plet ze met een vork. 
  4. Pel de sjalotjes en snipper ze fijn. 
  5. Laat de augurken en kappertjes goed uitlekken en snij ze in fijne stukjes. Hak ook de kruiden fijn.
  6. Meng alle ingrediënten samen met wat van de mayonaise (doe dit stapsgewijs, de mayonaise mag niet overheersen).
  • Tip: gebruik bijvoorbeeld 1/3 Griekse yoghurt met 2/3 mayonaise, dit maakt de tartaarsaus extra zacht van smaak en iets minder zwaar.
    1. Hak nu de vis fijn voor de visburgers.
    2. Snij de bosuitjes en de chilipeper fijn en meng ze samen met de mayonaise, het eiwit en het sap en de schilletjes van de limoen door de visstukjes. 
    3. Vorm hier balletjes van en druk ze een beetje plat. 
    4. Haal de burgers door het paneermeel en de bloem. 
    5. Verhit de olie in een koekenpan en bak de burgers op een zacht vuur mooi bruin.
    6. Stamp de erwten fijn met een pureestamper.
    7. Voeg de yoghurt toe en werk af met het fijngesnipperde pepertje, wat limoensap, peper en zeezout.
    8. Snij de ciabattabroodjes open en beleg ze met wat erwtenpuree, een visburger en een schepje tartaarsaus. 
    9. Werk af met enkele takjes dille. Serveer er extra tartaarsaus in een sauskommetje bij. 


    Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Els Debremaeker van Njamelicious.