Pasteis de nata

voor 12 stuks 

 Ingrediënten:  


voor de banketbakkersroom:

  • 0,5 l halfvolle melk
  • 1 afgestreken theelepel vanillepasta
  • 6 eierdooiers
  • 90 g suiker
  • 15 g bloem
  • 20 g maïzena
 

voor het deeg: 

  • 2 vellen kant-en-klaar bladerdeeg
  • 2 el boter
  • 2 el bloem 
 

voor de afwerking:

 
 

Bereiding: 

  • Maak de banketbakkersroom: doe de melk in een kookpot en voeg de vanillepasta toe. Breng aan de kook.
  • Mix intussen de eierdooiers met de suiker tot je een witte gladde massa krijgt. 
  • Doe er de bloem en de maïzena bij en meng goed. • Giet een beetje van de kokende melk op het eimengsel en meng goed.
  • Giet dan het eimengsel bij de rest van de melk en breng het geheel al roerend terug aan de kook. Laat de banketbakkersroom mooi indikken.
  • Giet de banketbakkersroom in een glazen schaal en dek af met plasticfolie om velvorming te voorkomen. Laat afkoelen.
  • Leg intussen de 2 vellen bladerdeeg op elkaar en rol ze kort uit met een deegroller.
  • Vet een muffinbakplaat in met boter en bestuif met bloem.
  • Steek rondjes uit het bladerdeeg en schik ze in de muffinbakplaat.
  • Prik in elk taartbodempje met een vork wat gaatjes.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Schep de banketbakkersroom in de vormpjes.
  • Bak de pasteis de nata ca. 20 à 25 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Zet ze nadien nog enkele minuten onder een hete grill.
  • Serveer de Portugese taartjes warm en bestrooi ze met wat poedersuiker en kaneel. 

 Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Manon Van Aerschot van Macaron Manon.