Pastamachine

Met deze Italiaanse pastamachine maak je zelf eenvoudig heerlijke pasta. De pastamachine heeft drie verschillende rollers: voor lasagnevellen, voor tagliatelle (brede lintpasta) en voor tagliolini (smalle lintpasta). De roller voor lasagne kan ook gebruikt worden om deegvellen voor gevulde pasta, bv. ravioli, te maken.

Vóór het eerste gebruik
• Veeg de pastamachine af met een droge doek of met een stuk keukenpapier.
• Zet de pastamachine vast op een stabiele ondergrond m.b.v. de bijbehorende beugel in de zijkant van de machine. Draai deze aan de onderkant van tafelblad of aanrecht stevig aan.
• Plaats de draaihendel in de zijkant van de machine en zet de rollers in de wijdste stand m.b.v. de stelknop.
• Plaats een kleine hoeveelheid pastadeeg - dit wordt achteraf weggegooid - tussen de rollers en draai de hendel met de klok mee om het deeg tussen de rollers door te voeren. Het deeg moet een aantal keren door de rollers worden gedraaid: zo wordt de pastamachine, ook op plekken waar u met de hand niet bij kunt, grondig gereinigd.

Verkrijgbaar in de webwinkel

 

Gebruiksaanwijzing
• Zet de rollers op de wijdste stand.
• Neem een bolletje pastadeeg van ca 5 cm doorsnede en bestrooi dit met wat bloem. Voer het deeg voorzichtig door de rollers, door met de klok mee aan de hendel te draaien.
• Vouw de zo ontstane deeglap dubbel, bestrooi het deeg met wat bloem en haal het nogmaals door de machine.
• Zet de rollers steeds één stand dichter bij elkaar door de knop te verzetten. Voer het deeg er elke keer opnieuw doorheen, vouw hiervoor het deeg steeds dubbel en bestuif het licht met bloem als het te plakkerig aanvoelt.
• Snijd de lap deeg in tweeën als deze te lang wordt om te hanteren.
• Ga door met rollen totdat het deeg dun genoeg is. Laat het nu 10 minuten rusten op een met bloem bestoven werkvlak. 
• Het pastadeeg kan nu gebruikt worden om lasagnevellen van te maken of om vormen uit te snijden of te rollen. Gebruik hiervoor een deegwieltje, pasta-uitsteekvormen of de ravioliplaat.
• Voer, voor tagliatelle of tagliolini, het deeg door één van de andere twee rollers op de pastamachine.

Reiniging
Draai een vel keukenpapier door de pastamachine om kleine restjes deeg te verwijderen. Veeg de machine vervolgens schoon met een droge doek en/of zachte borstel. GEBRUIK NOOIT WATER OF AFWASMIDDEL VOOR HET REINIGEN VAN DE PASTAMACHINE, VOCHT KAN DE METALEN ONDERDELEN AANTASTEN.

> basisrecept voor pastadeeg