Galette met peer, blauwe kaas & venkel

voor 4 personen

Ingrediënten:
voor de bodem
• 150 gram (volkoren)bloem
• 100 gram ongezouten boter, in blokjes
• scheutje melk
• snuf zout*

voor de vulling
• 1/2 venkelknol
• 1 peer
• 50 gram blauwe kaas
• 100 ml Griekse yoghurt
• 1 ei, losgeklopt
• rasp van 1 citroen
• peper*
• grof zeezout*
• peterselie
• melk (om de rand van de galette te bestrijken)

Benodigdheden: kommen*, huishoudfolie, garde*, pollepel*, bakplaat*, bakpapier, deegroller*, snijplank*, chefmes*, bakkwastje* 
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille

Bereiding:

  1. Maak eerst het kruimeldeeg voor de bodem van de galette: kneed de boterblokjes met de bloem en het zout. Voeg een scheutje melk toe en kneed weer verder. 
  2. Kneed het deeg tot een bal. 
  3. Wikkel het deeg in huishoudfolie en leg ca. 30 minuten in de koelkast. 
  4. Verwarm de oven voor op 200°C.
  5. Maak de vulling: klop het ei los en meng met de Griekse yoghurt. 
  6. Doe er ook de citroenrasp bij. Breng op smaak met versgemalen peper en zout. 
  7. Bekleed een bakplaat met bakpapier. 
  8. Rol het deeg uit op een bebloemd werkvlak en leg het op de met bakpapier beklede bakplaat. 
  9. Smeer het yoghurtmengsel uit over het deeg. Laat ongeveer 2 centimeter van de rand vrij.
  10. Halveer de venkelknol en snijd deze in repen. 
  11. Halveer de peer, verwijder het klokhuis en snijd in dunne plakjes.
  12. Verdeel de venkel en peer over het deeg. 
  13. Verkruimel de blauwe kaas over de vulling. Werk af met wat geraspte citroenschil en grof zeezout. 
  14. Vouw de randen van de galette over de vulling. Smeer ze in met een beetje melk.
  15. Bak 20-25 minuten in de oven tot het deeg goudbruin gebakken is.
  16. Strooi voor het serveren wat fijngehakte peterselie over de galette en maak er een groene salade bij.

 

Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Maura van Yellow Lemon Tree blog.