Lampenpoetsersgras

Pennisetum alopecuroides 'Hameln', Grassenfamilie, vaste plant
In de tijd van de olielamp werden de borstelige pluimen van dit gras gebruikt als 'tuitenrager' om de glazen lampenkappen mee schoon te maken – vandaar de naam. Lampenpoetsersgras is een fijne tuinplant: erg mooi als enkele plant of in een groepje, of gecombineerd met andere herfstbloeiers als Asters, Dahlia's of Verbena. Het gras bloeit met sierlijke pluimen, in de late herfst verkleurt het blad naar warmgeel. Hoe warmer de zomer, hoe intenser de herfstkleur. De pluimen blijven de hele winter mooi – prachtig als er met vorst 'rijp' op ligt. 

Tip: gebruik de pluimen in een droogboeket!


Verzorging:

• Geef Lampenpoetsersgras een plek in de zon of halfschaduw, in de volle grond of in een pot.
• Kies voor een beschut plekje, dat beschermt het gras tegen een al te strenge winter.
• De variëteit 'Hameln' wordt ca. 60-80 cm hoog maar er zijn ook hogere, forsere soorten.
• Lampenpoetsersgras bloeit van augustus tot oktober.
• Laat blad en pluimen tot na de winter aan de plant zitten. Knip eind maart/begin april, als de nieuwe scheuten beginnen te groeien, het oude blad tot ca. 15 cm boven de grond af.
• Je kan Lampenpoetsersgras makkelijk delen om meer planten te krijgen. Dit doe je begin mei. Haal de plant, met wortelkluit en al, voorzichtig uit de grond m.b.v. een tuinvork en snijd hem met een flink keukenmes in 2 of 3 stukken. Die kan je weer planten waar je ze wil hebben. Geef ze na het verplanten meteen ruim water.