Vlekkengids

Behandel een vlek zo snel mogelijk; 'verse' vlekken zijn veel makkelijker te verwijderen dan vlekken die al langer in de stof zitten.

- Gebruik keukenpapier, een schone niet afgevende doek of tissues om vlekken te deppen. Wrijf vooral nooit op een vlek!

- Probeer bij het verwijderen van vlekken eerst het schoonmaakmiddel uit op een onzichtbare plek, om te kijken hoe de stof reageert. 


 

Vetvlekken (zoals olie, mayonaise, margarine, bakvet, kaarsvet, lippenstift)
Smeer de vlek in met ossengalzeep, laat dit even inwerken. Spoel vervolgens het textiel goed uit en was op het normale programma. Dep hardnekkige vetvlekken met alcohol of aceton, was het textiel vervolgens met warm water en wasmiddel.

Boter: Verwijder de boterresten met (keuken-)papier of een mes. Smeer de resterende vlek in met ossengalzeep, laat dit even inwerken en spoel het textiel vervolgens goed uit.

Kaarsvet: Gebruik een strijkplank, een strijkijzer en absorberend papier, bv. keukenpapier. Leg het papier onder en boven de kaarsvetvlek. Ga er met een warm strijkijzer overheen. Vervolg de behandeling met een schoon gedeelte van het keukenpapier, herhaal dit tot de vlek letterlijk weggesmolten is. Indien nodig nabehandelen met alcohol of spiritus.


Eiwithoudende vlekken (zoals bloed, ei, yoghurt, chocolade, pudding, slagroom, roomijs…)
De algemene regel is dat deze vlekken zich makkelijker laten verwijderen met koud dan met warm water. Behandel de vlek met een ontvlekker op basis van zeep (bv. ossengalzeep) voor de normale wasbeurt. Gebruik nooit bleekmiddel.

Chocoladevlekken: Spoel het textiel zo snel mogelijk uit in koud water. Je kunt het textiel met de chocoladevlek ook laten weken in koolzuurhoudend water (soda) of natmaken en insmeren met ossengalzeep en uitspoelen.

Bloedvlekken: Gebruik nooit heet water om bloedvlekken te verwijderen. Spoel altijd meteen de vlek met koud water uit. Opgedroogde bloedvlekken laat je een poosje weken in een mengsel van water en keukenzout. Daarna gewoon wassen.


Plantaardige, gekleurde vlekken (zoals aardbeien, kersen, tomaten, mosterd, bessen, koffie, thee, wijn)
Fruitvlekken mag je niet meteen met zeep behandelen. Dit kan de vlek juist erger maken. Fruit- en groentevlekken kunnen gebleekt worden. Bleek met citroensap en daarna eventueel nog eens met verdund bleekwater. Oude fruitvlekken verdwijnen vaak na een bad van een paar uur in karnemelk, waaraan een scheutje citroensap is toegevoegd.

Rode wijn: Als je rode wijn direct dept met bv. papier en uitspoelt met warm water, ontstaat er geen vlek. Als je de vlek niet direct kan uitspoelen, strooi er dan wel meteen keukenzout overheen, dit absorbeert de wijn. Laat het zout enige tijd op de vlek liggen en klop het vervolgens voorzichtig weg, herhaal zonodig met nieuw zout totdat de vlek grotendeels verdwenen is. Leg het textiel te week in een sopje van warm water met wasmiddel en was het daarna gewoon in de wasmachine.

Spinazie: Wrijf met een rauwe aardappel over de spinazievlek en spoel vervolgens uit in een sopje van warm water en zeep.


Vlekken van suikerproducten (zoals jam, honing, stroop)
Schraap zoveel mogelijk van de vlek af. Behandel met heet water en een ontvlekker op basis van zeep, was daarna op het gewone programma. Bij gekleurde vlekken kan je beste gebruik maken van citroenwater om de vlek te verwijderen.