Plaattaart met courgette en dragon

Voor 4 personen

Ingrediënten:
375 g bladerdeeg, op kamertemperatuur
1 courgette
100 ml crème fraîche
2 eieren
100 g gruyère, geraspt
scheutje melk
1/2 bosje verse peterselie, fijngehakt
1/2 el gedroogde dragon*
25 g roomboter
4 bosuitjes/lente-uitjes + 1 extra voor het serveren
50 g spinazieblaadjes (of rucola), voor de garnering
• versgemalen peper*
• zout*

Benodigdheden: bakplaat*, bakpapier, deegroller*, vork*, bakbonen*, taartrooster*, kom*, garde*, snijmesje*, snijplank*, dunschiller*, bakkwastje*
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200° C. 
  2. Bekleed het bakblik met bakpapier.
  3. Bestrooi een werkblad met bloem. Leg de plakjes bladerdeeg neer en rol uit. 
  4. Bekleed de bodem van het bakblik met het bladerdeeg. Prik met een vork enkele gaatjes in de deegbodem. Bedek met bakpapier en vul met bakbonen.
  5. Bak 15-20 minuten in de voorverwarmde oven. Haal dan het bakpapier weg en bak nog 5 minuten tot het deeg kleurt. Haal het bakblik uit de oven, maar laat de oven wel aanstaan.
  6. Klop intussen de eieren los met de crème fraîche en de helft van de gruyèrekaas. 
  7. Meng de dragon en peterselie door het ei-roommengsel (hou wat van de peterselie achter voor later). 
  8. Breng op smaak met peper en zout. 
  9. Snijd de courgette met een dunschiller in de lengte in plakken. 
  10. Snijd de bosuitjes in ringetjes. 
  11. Verdeel het ei-roommengsel over de gebakken deegbodem. 
  12. Verdeel hier de courgettelinten, bosuitjes en rest van de fijngehakte peterselie over. 
  13. Bestrooi met de rest van de geraspte gruyèrekaas. 
  14. Smeer de randjes van het bladerdeeg met behulp van een bakkwastje in met melk. 
  15. Zet de plaattaart in de oven en bak nog 5-10 minuten tot de gruyère gesmolten is en het deeg mooi goudbruin kleurt. 
  16. Bestrooi de plaattaart voor het serveren met het laatste, fijngesnipperde bosuitje en wat spinazieblaadjes.


Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Maura van Yellow Lemon Tree blog.