Appelcakejes

Voor 12 cakejes

Ingrediënten:
• 4 eieren
• 200 g witte suiker
• 50 g vanillesuiker
• 250 g ongezouten boter + extra
• 250 g zelfrijzend bakmeel + extra
• een snufje zout

Voor de suikersiroop:
• 1 dl water
• 100 g witte suiker
• 2 zoete rode appels
• 50 g abrikozenjam
• 2 eetlepels water

Benodigdheden: 12 anti-aanbakcakevormpjes van 11 cm

Bereiding:

  1.  Klop de eieren met de witte suiker en de vanillesuiker in een ruime kom tot een schuimige massa. Dit kan met een gewone garde of met een keukenmachine met klopper.
  2. Smelt de boter en roer deze goed door het ei-suikermengsel.
  3.  Zeef het bakmeel in de kom en spatel het samen met het zout door het beslag.
  4.  Verwarm de oven voor op 180ºC.
  5.  Vet de cakevormpjes in met boter en bestuif ze met bloem.
  6.  Vul ze voor de helft met het beslag.
  7. Verwarm het water voor de suikersiroop en los de suiker erin op.
  8.  Snijd de appels zonder ze te schillen in vieren en verwijder het klokhuis. Snijd de kwarten in dunne plakjes.
  9. Leg de appelschijfjes op de cakejes. Bestrijk ze met een bakkwastje met suikersiroop.
  10. Bak de cakejes ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven. Controleer of ze gaar zijn door een caketester of satéstokje in het dikste gedeelte te steken. 
  11.  Als de prikker er droog uitkomt, is de cake gaar.
  12.  Haal de cakejes uit de oven en laat ze even rusten. Haal ze uit de vorm en laat ze verder afkoelen op een taartrooster.
  13.  Verwarm de abrikozenjam met het water op laag vuur in een steelpannetje. Zeef de jam eventueel als er te veel schilletjes in zitten.
  14.  Bestrijk de cakejes met de jam om ze mooi te laten glanzen.


Dit recept komt uit Bakgeheimen, een uitgave van Dille & Kamille.