Shortbread

Voor 12 stuks

Ingrediënten:
• 250 g ongezouten boter op kamertemperatuur
• 125 g lichtbruine basterdsuiker
• 250 g bloem + extra
• 125 g semolina of maisbloem


Benodigdheden: bakplaat, bakpapier

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 150ºC.
  2. Klop de zachte boter heel luchtig met de basterdsuiker tot een witte massa. Zeef de bloem en de semolina erbij en roer om met een houten lepel. Kneed het nu tot een glad deeg.
  3. Bestuif het werkblad met bloem. Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 2 centimeter dikte die op de bakplaat past.
  4. Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg de deeglap erop.
  5. Prik gaatjes in het deeg met een vork en bak ongeveer 50 minuten in de oven.
  6. Neem de bakplaat uit de oven en laat de koek 10 minuten afkoelen. Snijd hem dan in 12 koekjes en laat die verder afkoelen op een rooster.

Millionaire’s shortbread
Niet zo dol op een droog koekje? Maak dan deze luxeversie ‘voor miljonairs’ dan een keer, met een laag karamel én een laag chocolade. Pas wel op: serveer dit ‘machtige’ koekje in kleine stukjes!

Karamellaag

  1. Vul een ruime pan met water en zet er een ongeopend blik (±300 g) gecondenseerde melk in. Breng aan de kook en zet het vuur laag. Laat drie uur heel zachtjes koken. Vul af en toe water bij als het blik niet meer onderstaat.
  2. Haal het blik met een tang uit de steelpan en laat het minstens een halfuur afkoelen voor je het opent.
  3. Giet de karamel over het shortbread en laat minstens 30 minuten afkoelen en opstijven.

Chocoladelaag

  1. Smelt 200 g pure chocolade in een warmwaterbad. Giet de vloeibare chocolade over de karamel.
  2. Laat alles afkoelen en opstijven.

Dit recept komt uit Bakgeheimen, een uitgave van Dille & Kamille.