Kip uit de oven met sinaasappel en truffelaardappeltjes

Voor 6 personen


Ingrediënten:
• 2 sinaasappels
• 75 g zachte boter
• 2 el vloeibare honing
• 1 el paprikapoeder*
• 1 biologische kip van ca. 2 kg
• 1 bol knoflook
• 1 bosje verse tijm
• 1 kg truffelaardappels
• versgemalen zwarte peper en zout*
• 4 el olijfolie*

Benodigdheden: rasp*, kommen*, vork*, vijzel*, braadslede*, groenteborstel*, snijmesje*, braadthermometer*
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180 ºC.
  2. Boen de sinaasappels schoon met warm water en rasp de schil.
  3. Meng de rasp met de boter, de honing en het paprikapoeder. Wrijf er de hele kip mee in.
  4. Pel de helft van de teentjes knoflook en kneus ze even in de vijzel.
  5. Vul de buikholte van de kip met de knoflook en de helft van de tijm.
  6. Leg de kip in een ruime braadslede.
  7. Borstel de aardappels schoon, spoel af onder koud water en snijd in vieren.
  8. Snijd de sinaasappels in schijfjes.
  9. Doe de aardappels in een kom, samen met de sinaasappel, de olijfolie en de resterende knoflookteentjes (ongepeld) en takjes tijm.
  10. Breng op smaak met zout en zwarte peper, meng door elkaar en leg rond de kip in de braadslede.
  11. Braad de kip 1,5 uur in het midden van de oven. Bedruip regelmatig met het braadvocht.
  12. Prik een braadthermometer in het dikste stuk van een poot: bij een kerntemperatuur van 76 ºC is de kip gaar. Laat hem anders nog 15 minuten langer garen en meet opnieuw.

Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Sarah van South & Pepper.