Winterse stoofpot met pastinaakpuree

Winterse stoofpot met pastinaakpuree

Voor 2 personen

Ingrediënten:
Voor de stoofpot:
500 g runderschenkel, in blokjes van 2 cm gesneden
130 g kleine champignons
1 winterpeen, geschild en in plakjes gesneden
2 gele uien, grofgehakt
2 el bloem
peper*
zout*
250 ml rode wijn
300 ml runderbouillon
300 ml heet water
1 el bosbessen fruitbeleg*
1 el gedroogde tijm*
3 el olijfolie*

Voor de pastinaakpuree:
3 pastinaken, geschild en in schijfjes gesneden
2 el melk
3 el Parmezaanse kaas, fijngerapst
peper*
zout*

Benodigdheden: diepvrieszakje, kookpot/pan met zware bodem*, pollepel*, schuimspaan*, kommen*, maatbeker*, kookpot/pan*, afgiethulp*, pureeknijper*
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille


Bereiding:

  1. Begin met het maken van de stoofpot: doe de blokjes vlees in een diepvrieszakje, samen met de bloem en voeg naar smaak peper en zout toe. Schud goed, zodat het vlees mooi bebloemd is.
  2. Verhit de olijfolie in een pan met een zware bodem. 
  3. Voeg de blokjes runderschenkel toe zodra de pan heet is. 
  4. Braad het vlees kort aan en haal het er vervolgens met een schuimspaan weer uit. Bewaar in een kom en zet opzij.
  5. Fruit de ui en de wortel in de pan waar het vlees net in gebakken is. 
  6. Doe de champignons intussen in een kom met heet water, zodat ze zachter worden. 
  7. Voeg het vlees weer toe aan de pan, bij de wortel en ui. 
  8. Voeg ook de wijn toe en laat 3-4 minuten zachtjes koken.
  9. Giet dan de bouillon erbij, samen met de champignons en 50 ml van het vocht waarin de champignons werden geweekt. 
  10. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur zacht en laat 2 uur sudderen met de deksel op de pan. Roer af en toe. 
  11. Voeg na 2 uur een eetlepel fruitbeleg toe, roer en laat nog 15 minuten pruttelen.
  12. Maak intussen de pastinaakpuree: breng een pan met ruim water aan de kook, voeg de schijfjes pastinaak toe en laat 15 minuten sudderen. 
  13. Giet het water af en voeg melk en Parmezaanse kaas toe. Breng op smaak met peper en zout. 
  14. Pureer met een pureeknijper tot een romig geheel.
  15. Serveer de puree met de winterse stoofpot.


Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Ingrid Hofstra.