Brioche vlechtbrood met rozijnen

Brioche vlechtbrood met rozijnen

Voor 1 brood

Ingrediënten:
1/3 cup vanillesuiker
5 g gedroogde gist*
snuifje zout*
4 cups zelfrijzende bloem
½ cup water
½ cup melk
1/3 cup boter
1 cup rozijnen
4 el abrikozenconfituur*
3 el water

Benodigdheden: set maatpannetjes (cups)*, keukenrobot met deeghaak of handmixer, mengkom*, steelpannetje*, pollepel*, schone theedoek*, deegroller*, rechthoekige bakvorm* (20 cm lengte), bakkwastje*, aluminiumfolie
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille

Bereiding:

  1. Zet een keukenrobot met deeghaak klaar (of gebruik een handmixer). 
  2. Doe de vanillesuiker, de gist, het zout en 1 kopje bloem in de mengkom en meng goed.
  3. Verwarm de melk en de boter op een zacht vuurtje tot de boter gesmolten is. Laat afkoelen tot het mengsel lauw is. 
  4. Meng het nadien onder de droge ingrediënten in de mengkom en mix zachtjes.
  5. Voeg er beetje bij beetje de bloem aan toe tot je een glad deeg krijgt.
  6. Mix het deeg tot je een mooie deegbal krijgt.
  7. Vet een kom in en leg de deegbal hierin. 
  8. Dek af met een schone theedoek en laat het deeg 1 tot 2 uur rijzen op een droge plaats. Het deeg moet verdubbeld zijn in grootte.
  9. Neem het gerezen deeg en sla erin met je vuist. Rol het op een bebloemd werkblad uit tot een rechthoek. 
  10. Strooi hier de rozijnen op.
  11. Rol het deeg op tot een mooie rol (start aan de korte zijde). 
  12. Snijd de rol in twee. Vlecht er dan een brood mee.
  13. Bekleed een rechthoekige bakvorm met bakpapier en leg het brood er voorzichtig in.
  14. Dek af met een schone theedoek en laat het brood nog een uur rijzen.
  15. Verwarm intussen de oven voor op 180°C.
  16. Bak het brood 40 à 45 minuten in de voorverwarmde oven tot het goudbruin ziet. Tip: als het brood te snel kleurt kan je er wat aluminiumfolie opleggen zodat het wel verder bakt maar bovenaan niet verder kleurt.
  17. Laat het vlechtbrood afkoelen in de vorm. 
  18. Warm intussen wat abrikozenconfituur op in een steelpannetje.
  19. Bestrijk het brood met de warme confituur voor een extra glanzend effect.

Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Manon Van Aerschot van Macaron Manon.