Molen De Vlijt

Heb jij al een van onze 100% biologische brood- en bakmixen geprobeerd? Deze worden met liefde en zorg gemaakt bij Molen De Vlijt in Wageningen: al jarenlang onze leverancier van ambachtelijk gemalen, puur Nederlands graan.

Molen De Vlijt

Molen De Vlijt is een karakteristieke verschijning in Wageningen. De molen stamt uit 1879 en al het moois van toen is bewaard gebleven.

Molenaar Bart Mols: “Ik ben erg trots dat wij in deze snelle tijd nog op zo’n ambachtelijke manier en met een ‘oud’ werktuig onze producten kunnen maken. In elk zakje meel zit een stukje nostalgie. Mooie en gezonde producten van goede kwaliteit die aan alle strenge eisen van de biologische regelgeving voldoen.”

Zodra het harder gaat waaien dan windkracht 3, draait de molen op volle toeren. Het ouderwetse productieproces is betoverend om te zien, het stof van het versgemalen meel stuift door de molen en de zakken worden voor je ogen gevuld. “We doen hier alles zelf: de boer brengt zijn graan, wij maken het met liefde schoon, mengen de verschillende granen en malen het tot de lekkerste mixen.” 

"Wij malen onze biologische granen nog met natuurlijke windkracht."

Molen De Vlijt - Bart

Van hobby naar werk

Bart verpandde op zijn veertiende al zijn hart aan de molen. “De combinatie van oude techniek en het krachtenspel van wind en elementen vind ik nog steeds fenomenaal”. Hij begon in 2007 als vrijwilliger bij de molenaar, en in 2012 besloot hij van zijn hobby zijn beroep te maken en nam hij Molen De Vlijt over. En daar geniet hij nog iedere dag van. “Geen week is hetzelfde. Het spel van wind en wieken is magisch. Ik kan er nog steeds stil van worden als de molen op volle toeren draait. De enorme krachten die daarmee gepaard gaan... dat blijft indrukwekkend. Die betovering die ik ervoer als jongen van veertien, is er nog altijd.”

Vers van de molen

Molen De Vlijt - mechanisme
Molen De Vlijt - korrels
Molen De Vlijt - zakken