Sprankelend gemberbier

Voor 0,75 liter

Ingrediënten:
• een groot stuk biologische gember
• ruwe rietsuiker
• 500 ml water
• sap van 1 citroen

Benodigdheden: beugelpot van 0,75 liter*, beugelpot van 1 liter*, snijmesje*, rasp*, pollepel*, neteldoek*, elastiekje, zeef*, beugelflessen*, trechter*
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille

 

Bereiding:

  1. Laat 500 ml kraantjeswater een nacht in een open beugelpot staan, zo kan de chloor eruit verdampen.
  2. Rasp 30 gr gember fijn. Tip: gebruik biologische gember, zo kan je de schil eraan laten. De bacteriën en gisten die daarop aanwezig zijn gaan we nu opkweken.
  3. Roer de gemberrasp met 30 gr rietsuiker door het water tot alle suiker opgelost is. Dek de beugelpot af met neteldoek en een elastiekje.
  4. Dit mengsel wordt de starter voor het gemberbier. Roer er gedurende 7 dagen elke dag een nieuw schepje geraspte gember en een eetlepel rietsuiker door.
  5. Na ongeveer 7 dagen zou je starter zuurzoetig en aromatisch moeten ruiken. Hier kan je nu gemberbier mee maken!
  6. Meng 100 ml van je starter met 1 liter water, 125 gr suiker, het sap van 1 citroen en 60 gr geraspte gember. Laat dit brouwsel nog een dag of twee afgedekt met neteldoek op je aanrecht staan.
  7. Zeef het gemberbier en giet het in beugelflessen.
  8. Laat de flessen nog ca. 2 dagen fermenteren op je aanrecht. Zo krijg je die lekkere prik.
  9. Daarna kan je het gemberbier drinken. Bewaar de flessen in de koelkast.

Serveertips
:
- Met veel ijsblokjes en een schijfje citroen.
- In een cocktail met 20 ml gin, 10 ml vlierbloesemsiroop*, 10 ml vers citroensap en 100 ml gemberbier.
- Graag een pittig gemberbiertje? Voeg dan 10 kruidnagels* toe aan je gemberbierrecept.

Wist je dat?

Ondanks wat de naam doet vermoeden is gemberbier niet of slecht zeer licht alcoholisch.


Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Natalie Schrauwen van Les Odettes.