Kerstkoekjes met anijs en vanille

Ingrediënten:
Voor het deeg
• 175 g boter, op kamertemperatuur
• 140 g witte basterdsuiker
• 1½ tl vanillepasta*
• ¼ tl zout*
• ½ ei, losgeklopt
• 250 g bloem
• 1 el anijszaad*

Verder nodig
• bloem, voor het werkblad

Benodigdheden: kom*, pollepel*, huishoudfolie, bakplaat*, bakpapier, deegroller*, uitsteekvormen*, taartrooster*
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille

Bereiding:

  1. Doe de boter, basterdsuiker, de vanillepasta en het zout in een kom en meng deze kort door elkaar. 
  2. Doe het halve ei erbij en meng goed. 
  3. Voeg de bloem en het anijszaad toe en kneed alles tot een deeg.
  4. Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast. 
  5. Verwarm de oven voor op 170°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  6. Kneed het deeg nog even kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 4 millimeter. 
  7. Steek met een uitsteekvorm koekjes uit het deeg. 
  8.  Leg de koekjes op de bakplaat en bak ze in 12-17 minuten goudbruin en gaar.
  9. Laat de koekjes afkoelen op een rooster. 
Tip: Bestrijk de koekjes voor ze de oven in gaan met losgeklopt ei en bestrooi ze met amandelschaafsel.


Variatie: Gevulde koekjes met frambozen- en bessenconfituur
 

Extra nodig
• 150 g confituur met frambozen en bessen*
• poedersuiker, om te bestuiven

Benodigdheden: kom*, pollepel*, huishoudfolie*, bakplaat*, bakpapier*, deegroller*, uitsteekvormen*, taartrooster*, mes*, theezeefje*
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille

Bereiding: 
  1. Maak hetzelfde deeg als de kerstkoekjes. 
  2. Rol het deeg na het rusten uit tot een dikte van 2-3 millimeter. 
  3. Verwarm de oven voor op 170°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.  
  4. Druk met een uitsteekvorm koekjes uit het deeg. Maak in de helft van de koekjes met een kleinere uitsteekvorm in het midden een opening. 
  5. Leg de koekjes op de bakplaat en bak ze in 8-14 minuten goudbruin en gaar.  
  6. Laat ze afkoelen op een taartrooster. Let op: de koekjes met een opening in het midden zijn eerder gaar dan de hele koekjes!  
  7. Besmeer de hele koekjes met confituur. Bestuif de opengewerkte koekjes met behulp van een theezeefje met poedersuiker en druk beide koekjes voorzichtig op elkaar. 

Rutgers tips voor de perfecte koekjes:
1. Bij het uitrollen van koekjes is het heel belangrijk dat ze allemaal even dik zijn, zodat ze gelijkmatig gaar worden. Als ze verschillend van dikte zijn, worden sommige koekjes veel eerder gaar (en donkerder) dan de andere koekjes.
2. Zorg dat de bakplaat met koekjes zich tijdens het bakken altijd in het midden van de oven bevindt.
3. De warmte in sommige ovens is soms ongelijk verdeeld, waardoor koekjes achterin de oven sneller of juist minder snel gaar worden dan de koekjes vooraan. Om dit te voorkomen kun je de bakplaat na 2/3 van de baktijd omdraaien.
4. Koekjes kunnen in een paar minuten van bleek naar donkerbruin bakken. Houd ze daarom, zeker aan het einde van de baktijd, nauwlettend in de gaten.
5. Deze koekjes worden tijdens het afkoelen pas knapperig. Let er wel op dat ze goed goudbruin gebakken zijn, anders zijn ze misschien niet helemaal gaar en blijven ze zacht.

Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Rutger van den Broek, winnaar van Heel Holland Bakt 2013 en auteur van de Bakbijbel en de Koekjesbijbel.