Paddenstoelengalette

Voor 6 personen

Ingrediënten:
Voor het deeg
• 300 g bloem
• 180 g koude boter
• 1 tl suiker
• ½ tl fijn zeezout*
•100 ml ijswater

Voor de vulling 
• 700 g paddenstoelenmengeling
• 1 ui • takje rozemarijn
• takje tijm
• takje dragon
• 1 teentje look
• boter
• handje walnoten, grofgehakt
• peper en zout*
• 1 el mosterd met Provençaalse kruiden*
• 1 eigeel, losgeklopt

Benodigdheden: zeef*, snijmesje*, huishoudfolie, champignonborsteltje*, snijplank*, koekenpan*, pollepel*, schaal of bakplaat*, deegroller*, mes*, bakpapier, bakplaat*, bakkwastje*
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille


Bereiding:
Voor het deeg

  1. Zeef de bloem en snijd de koude boter in stukjes. 
  2. Vorm een kuiltje in de bloem en verdeel daarin de stukjes boter, de suiker en het zout. 
  3. Verkruimel telkens een beetje boter en bloem tussen je vingers. 
  4. Voeg het water toe en kneed tot een glad deeg. 
  5. Vorm een platte schijf van het deeg, wikkel het in huishoudfolie en laat minstens een uur opstijven in de koelkast.

Voor de vulling
  1. Maak de paddenstoelen voorzichtig schoon met een champignonborsteltje (zonder water). Snijd grote exemplaren eventueel in twee. 
  2. Versnipper de ui, hak de kruiden fijn en maal het teentje knoflook fijn in een vijzel. 
  3. Zet een pan op een middelhoog vuur en stoof de ui kort aan in wat boter. Voeg na 2-3 minuten de fijngehakte kruiden en de look toe. 
  4. Draai het vuur hoger en voeg de paddenstoelen, met een extra klontje boter, toe. 
  5. Meng voorzichtig en laat 8 tot 10 minuten stoven tot (bijna) al het sap verdampt is. 
  6. Draai het vuur uit en meng de grof gehakte walnoten door het paddenstoelenmengsel. Kruid met peper en zout. 
  7. Giet de mengeling over in een grote schaal of op een bakplaat, zodat ze sneller afkoelt. Een warme vulling maakt het deeg te slap, dus zorg dat de vulling helemaal afgekoeld is voor je de galette samenstelt. 
  8. Verwarm de oven voor op 180°C. 
  9. Leg een vel bakpapier op het werkblad en bestuif met bloem. Rol hier het deeg op uit tot een ronde schijf van ongeveer 3 mm dik. 
  10. Besmeer het deeg met een dun laagje mosterd. 
  11. Verdeel het afgekoelde paddenstoelenmengsel over het deeg. Zorg dat je ongeveer 5 à 6 centimeter van de rand onbedekt laat. 
  12. Vouw nu het deeg over de paddenstoelen en leg de galette met het bakpapier op een bakplaat.  
  13. Besmeer de rand met het losgeklopte eigeel en schuif de galette ongeveer 30 à 40 minuten in de voorverwarmde oven tot het deeg doorbakken en mooi goudkleurig is.

Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Louise De Brabandere.