Inmaken: slimme tips voor het lekkerste resultaat

Inmaken is niet moeilijk. Toch zijn er een paar 'basisregels'. Wij zetten ze hier voor je op een rijtje. En: van inmaakpotten, beugelflessen en neteldoek tot mesjes, trechters en etiketten, bij Dille & Kamille vind je alles voor het inmaken. Plus lekkere recepten natuurlijk! 

Voordat je begint: dit zijn onze inmaaktips

Voorbereiding:

  • Gebruik liever meer kleine potjes in plaats van één grote. Dit in verband met de beperkte houdbaarheid na opening.
  • Verzamel de potjes, deksels, weckringen, flessen etc. die je nodig hebt. Alles wordt gesteriliseerd - zo geef je bacteriën die voor bederf kunnen zorgen geen kans. Gebruik nooit beschadigde potjes.
Steriliseren: 
  • Dit kan in de afwasmachine op het heetste programma. Je kunt ze ook 15 minuten 'uitkoken' in een pan met water. Laat ze tot gebruik omgekeerd uitlekken op een schone theedoek.
  • De glazen potten van het merk 'Weck' kan je ook steriliseren in de oven, voor de andere inmaakpotten is deze methode niet geschikt. Verwijder eerst de rubber ringen of eventuele kunststof doppen. Was de potten eerst af en zet ze gedurende 15 min. in een oven op 150°C. 
  • Was eventuele rubberen ringen af in heet sop, spoel ze goed na en laat ze uitlekken op een schone theedoek.
Bekijk hier ons inmaakassortiment!

Bereiden

  • Gebruik aparte pollepels voor zoet en hartig. Hout neemt de smaak en kleur (aardbeienjam!) van je gerecht op.
  • Kies voorde lekkerste, goed rijpe vruchten en groente. Kleine beschadigingen zijn niet erg.
  • Bereid jam of chutney in een ruime kookpot/pan van rvs. Geen emaille, dat wordt aangetast door het zuur in de vruchten.

 Vullen en bewaren

  • Jam of chutney gaat kokend heet in de potjes. Let op! Glas kan niet tegen plotselinge wisselingen in temperatuur, bv. ineens van koud naar heel warm of omgekeerd. Vul je potten dus terwijl ze nog warm zijn van het steriliseren. Een afgekoelde pot op een koud aanrecht kan kapot springen als je die bv. met hete jam vult.
  • Vul potten en flessen m.b.v. een trechter, dat voorkomt knoeien. De specialejamtrechter heeft een brede opening. Zorg dat de randen van de potten goed schoon zijn - zowel aan de binnen- als buitenkant - voordat je ze afsluit.
  • Noteer altijd de inhoud en bereidingsdatum op het etiket.
  • Bewaar de gevulde potten koel, droog en donker. De meeste ingemaakte vruchten en groenten zijn - ongeopend - ca. 1 jaar houdbaar. Bewaar ze na opening in de koelkast.
Bekijk hier het recept (zie bovenstaande foto): ingemaakte zoetzure bietjes, regenboogwortels en bloemkoolroosjes.