Inmaken, wat is het en waarom doen we het?

Inmaken is een oude techniek om groente en fruit langer te bewaren. Vroeger, vóór de vrieskist en de koelkast, moest men de zomeroogst inmaken om die 's winters nog te kunnen eten. Nu doen we het omdat het leuk en érg lekker is.

Inmaken

Inmaken doe je in – brandschone – glazen potten en flessen, met suiker, azijn, zout of alcohol als puur natuur 'conserveermiddel'. Denk zoete jam, spicy chutney en zoetzure augurken, maar ook vruchtensiroop en alcoholische drankjes als limoncello of vruchten op brandewijn. Leuk ook om cadeau te geven!

Fermenteren

Fermenteren – tegenwoordig terecht weer erg populair – kan ook. Klinkt moeilijk maar dat is het niet. Eigenlijk laat je micro-organismen zoals bacteriën, gisten of schimmels het werk doen. Een bekend voorbeeld is zuurkool: door gesneden witte kool 'op te potten' met zout, zetten de melkzuurbacteriën in de kool de plantensuikers om in melkzuur. De kool wordt lekker zuur (rijk aan vitamine C) en bederft niet.

Welke inmaaktechniek je ook kiest, van een eenvoudig jammetje-voor-beginners tot homemade zuurkool of exotische chutneys, je kunt er eindeloos mee experimenteren: niet alleen door welke vruchten en/of groente je kiest, maar ook door het toevoegen van kruiden en specerijen.