Kalkwas


Kalkwassen als decoratietechniek stamt uit de 16e eeuw. Vroeger bestreek men elk voorjaar de muren van boerderijen met een dik kalkmengsel. Wat er overbleef werd verdund en gebruikt om bv. houten meubels te verven. Deze verdunde kalkverf bleekte het hout en gaf het een witte waas.

Kalkwas, of ‘limingwax’, is een ambachtelijk product op basis van natuurlijke grondstoffen. Voor een optimaal effect  gebruik je kalkwas op ongelakt hout met een open en wijde nerf, zoals eikenhout of grenen. Zo geef je, net als met de traditionele techniek, een witgebleekt effect aan het hout. Met één blik kan je ongeveer 6 m²  behandelen. 

Gebruiksaanwijzing
Benodigdheden: staalwol, kalkwas, kleurloze boenwas, een zachte doek en handschoenen om je handen te beschermen tegen de was.

• Verwijder alle vernis of verf van het te behandelen oppervlak (beits of was kan je wel als ondergrond gebruiken).

• Doop een rolletje staalwol royaal in de witte kalkwas. Wrijf de was zowel met de nerf mee in het hout als met ronddraaiende bewegingen, zodat alle nerven zich vullen met kalkwas. Neem af en toe een schoon rolletje staalwol en nieuwe kalkwas. Behandel zo het hele oppervlak, het hout is nu heel wit.

• Laat de kalkwas minstens 30 minuten intrekken. Hoe langer je de was in laat trekken, hoe duidelijker de nerven uiteindelijk te zien zullen zijn.

• Neem nu een schoon rolletje staalwol met een klein beetje kleurloze boenwas. Wrijf dit zonder hard te drukken over het hout om overtollige kalkwas te verwijderen.

• Wrijf vervolgens met een zachte doek het hout nogmaals op. Het resultaat is een witgewassen oppervlak met diepte-effect en een zijdeachtige glans.

• Behandel het hout regelmatig met kleurloze boenwas, om het te verzorgen en te beschermen.