Jam


Je kunt van bijna alle vruchten jam maken. Jam van vruchten met een laag pectinegehalte (bv. kersen, aardbeien, frambozen en abrikozen) dikt niet goed in: gebruik hiervoor geleisuiker i.p.v. gewone suiker. Van fruit met een hoog pectinegehalte (bv. appels, pruimen en citrusfruit) kan je ook jam maken met gewone suiker. Of combineer vruchten met verschillende pectinegehaltes om de jam goed te laten indikken, voeg bv. aan aardbeienjam citroensap toe.

Tip: Zet, om jam te laten indikken, het vuur goed hoog en laat de jam flink doorkoken. Controleer of de jam voldoende ingedikt is, door op een koud bordje (plaats er van te voren enkele in de koelkast) een lepel jam te doen. Zet het bordje met jam 30 seconden terug in de koelkast en trek daarna met je vinger door het midden van de jam – als het oppervlak begint te rimpelen, is de jam klaar en mag de pan van het vuur.