Crema catalana

Voor 4 personen

Ingrediënten

• 6 eieren
• 50 cl melk
• 12 cl slagroom
• 100 g suiker
• 20 g maïzena
• zest van 1 sinaasappel
• 1 kaneelstokje*
• 1 vanillestokje*

voor het suikerlaagje
• enkele eetlepels kristalsuiker
• enkele eetlepels bruine suiker 

Benodigdheden: kookpot/pan, snijmesje*, kom*, garde*, zeef, 4 vuurvaste schaaltjes*, gasbrander
*deze benodigdheden zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille

Bereiding

  1. Voeg de melk en de room samen in een kookpot/pan. Doe de sinaasappelzest en het kaneelstokje er ook bij. 
  2. Snij het vanillestokje open en schraap de zaadjes er zorgvuldig uit. Voeg de zaadjes en het vanillestokje toe aan het melkmengsel.
  3. Verhit het mengsel op een zacht vuur.
  4. Doe intussen de eierdooiers in een kom (de eiwitten worden niet gebruikt). Giet de suiker erbij en klop met een garde tot alles goed gemengd is.
  5. Voeg de maïzena toe en klop opnieuw.
  6. Zeef de warme kruidige melk en giet ze bij het eiermengsel. Meng alles kort met een garde en giet dan terug in de kookpot/pan.
  7. Verhit op een zacht vuur en blijf roeren met de garde tot de crème voldoende gebonden is. Laat even doorkoken en haal de pot/pan dan van het vuur.
  8. Giet de warme vanillecrème in vuurvaste schaaltjes. Plaats deze enkele uren in de koelkast tot de 'crema catalana' is opgesteven.
  9. Haal vlak voor het serveren de schaaltjes uit de koelkast en bestrooi ze met een fijn laagje van de suikermix. 
  10. Smelt de suiker tot een krokant laagje m.b.v. een kleine gasbrander of onder een voorverwamde ovengrill.
 

Dit recept werd uitgewerkt door Dille & Kamille