Speculaasjes

Ingrediënten

  • 250g bloem
  • 140g donkere basterdsuiker
  • 150g koude boter in stukjes
  • 2 theelepels speculaaskruiden*
  • 1 theelepel sodiumbicarbonaat
  • 4 eetlepels melk
  • extra bloem of rijstebloem  (verkrijgbaar bij Oosterse winkels en reformzaken) om te bestuiven

Benodigdheden

*deze benodigdheden zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille

Bereiding:

  1. Meng bloem, sodiumbicarbonaat, basterdsuiker en speculaaskruiden in een kom.
  2. Voeg boter en vervolgens melk toe en kneed tot een soepel geheel.
  3. Laat het deeg een paar uur (beter nog 1 nacht) in de koelkast opstijven.
  4. Bestuif met een kwastje de uitholling in de speculaasplank zorgvuldig met bloem. Een nog beter resultaat krijg je met de iets fijnere rijstebloem. Druk het deeg stevig in de vormpjes en snijd wat boven de plank uitsteekt weg met een mes. Keer de plank om boven een ingevette bakplaat en ‘klop’ de speculaasjes uit de plank.
  5. Als je geen speculaasplank hebt: rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot ca 0,5 cm dik en maak figuurtjes met een uitsteekvorm.
  6. Zorg dat de speculaasjes elkaar niet raken op de bakplaat.
  7. Bak de speculaasjes ca 15 min. in een voorverwarmde oven op 170°C.

Tip: voor amandelspeculaasjes voeg je 50 g geschaafde amandelen aan het deeg toe.