Gefermenteerde bieten en radijsjes

Voor 1 pot van 0,75l

Ingrediënten:
• 3 stevige rode, gele en/of chioggiabieten
• 1 bosje radijzen
• enkele takjes verse dille
• enkele pimentbessen
• enkele zwarte peperkorrels*
• 500 ml water
• 15 gr grof zeezout*

Benodigdheden: kokpot, pollepel*, bordje*, jamtrechter*, jampotten*
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille

Bereiding:

  1. Breng het water aan de kook en voeg er 15 gr grof zeezout aan toe. Geen keukenzout, daar houden de micro-organismen die voor de fermentatie zorgen niet van.
  2. Laat het zoute water (pekelwater) een aantal uren onafgedekt afkoelen. 
  3. Steriliseer de inmaakpot en laat hem daarna omgekeerd afkoelen en drogen op een schone theedoek. 
  4. Boen de bieten en radijsjes goed schoon, en snij ze in mooie dunne plakjes.
  5. Leg de plakjes biet en radijs om en om in de pot, en voeg tot slot ook de dilletakjes, peperkorrels en pimentbessen toe. 
  6. Duw de groenten goed aan tot een centimeter onder de rand van de inmaakpot en giet er dan je afgekoelde pekelwater overheen. Tip: zet je inmaakpot voor de zekerheid in een grotere kom. Door het fermentatieproces kan het stevig gaan bruisen en pruttelen, en dat kan vlekken maken op je aanrecht.
  7. Leg een klein bordje of schaaltje bovenop de groenten, zodat ze niet komen bovendrijven in de pekel. Sluit de pot af.
  8. Na een dag of twee beginnen de groenten flink wat koolstof te produceren. Je inmaakpot borrelt dat het een lieve lust is en als je de beugel opent hoor je een enthousiaste pssssjjjt!
  9. Na 2 weken stopt het geborrel en ruiken je groenten heerlijk friszuur. Ze zijn nu klaar voor gebruik. Bewaar de pot na opening in de koelkast.

Serveertips:
- Een boterham met kwark! Beleg een boterham royal met magere kwark, leg er wat schijfjes gefermenteerde biet en radijs op, strooi er nog wat verse dille op en breng op smaak met wat versgemalen peper. 
- Bij een kaasplankje.
- In een salade of tabouleh.


Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Natalie Schrauwen van Les Odettes.