Anijskoekjes

INGREDIËNTEN (voor ca. 40 koekjes)

  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • snuf zout
  • 2 el anijszaad
  • 170 g witte suiker
  • 1 ei
  • 125 g ongezouten boter op kamertemperatuur
  • 40 hazelnoten

BENODIGDHEDEN

Weegschaal, kom, vijzel, bakplaat, bakpapier, taartrooster.

Tip: Met kruiden en specerijen geef je je koekjes een bijzondere smaak. Kaneel, gember en anijs zijn klassiekers, maar in Scandinavië doen ze vaak gekneusde kardemomzaadjes door het deeg – erg lekker!

BEREIDING

  1. Meng bakmeel, suiker en zout in een kom. Wrijf het anijszaad fijn in een vijzel en voeg het toe.
  2. Klop het ei los en doe het bij de droge ingrediënten. Snijd de boter in stukjes en kneed alles goed door elkaar tot een soepel deeg. Voeg eventueel een lepel warm water toe als het deeg te droog is.
  3. Laat het deeg afgedekt ca. 1 uur in de koelkast opstijven en op smaak komen.
  4. Verwarm de oven voor op 180 ºC. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
  5. Rol het deeg tot een rol van ca. 4 cm doorsnede. Snijd deze in plakjes van 1 cm dik en leg ze op de bakplaat. Laat voldoende ruimte tussen de koekjes want ze lopen een beetje uit.
  6. Versier elk koekje met een hazelnoot.
  7. Bak de koekjes in 20 minuten in de voorverwarmde oven goudbruin. Neem ze uit de oven en laat ze afkoelen op een taartrooster. Strooi er eventueel wat poedersuiker over.