Dim sum met zoete aardappel

Ingrediënten:
Voor de dimsum
• 400 gram zoete aardappel
• 1/2 Chinese kool
• 1/2 bakje champignons 
• enkele stengels bosui
• 1 bosje verse koriander
• 1 bosje bieslook
• 2 anijssterren*
• 1 teentje knoflook
• 1 stukje verse gember
• 1 chilipeper
• 1 tl shaoxingwijn (Chinese rijstwijn)
• ½ tl sesamolie
• 1 tl sojasaus
• 1 tl chilisaus
• 1 pakje dumplingvellen

Voor de dipsaus
• 3 el sojasaus
• 2 el chili-olie
• ½ el sesamolie
• 1 teentje knoflook, uitgeperst
• ½ tl geraspte gember
•  handvol koriander en bieslook, fijngesneden

Benodigdheden: gemberrasp*, knoflookpers*, snijmesje*, houten snijplank*, kom*, eetlepel*, vijzel*, pan/pot, vork*, champignonborstel*, wok*, spatel*, Santokumes*, kommetje*, bakkwastje*, bamboe stoommandje*
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille

  • Bereiding:
    - Snij het groen van de stengels bosui in ringetjes (hou de witte stukjes opzij).  
    - Meng de bosui-ringetjes met de ingrediënten voor de dipsaus in een kom en zet opzij. 
    - Kneus de gember in een vijzel en giet er koud water over. 
    - Schil de zoete aardappel en snijd in stukjes. 
    - Snij de stelen van de koriander, hak ze grof en hou de blaadjes opzij. 
    - Doe de zoete aardappel met de koriandersteeltjes en de anijssterren in een grote pot water en breng aan de kook. 
    - Laat ongeveer 15-20 minuten zacht doorkoken. 
    - Haal de zoete aardappel uit de bouillon en prak de stukjes met een vork (niet te fijn). 
    - Was de Chinese kool en snipper fijn. 
    - Maak de champignons schoon en snijd in stukjes. 
    - Pel het teentje knoflook en snipper fijn. 
    - Haal de zaadlijsten uit de chilipeper en snipper fijn. 
    - Rasp het stukje verse gember fijn.
    - Roerbak de Chinese kool, de champignons, de knoflook en chili kort en doe er dan de geraspte gember bij. 
    - Snijd het wit van de bosui in ringetjes en voeg ook toe. Roerbak nog enkele minuten.
    - Hak de bieslook en koriander fijn en meng met de zoete aardappelpuree en het Chinese kool-champignonmengsel. 
    - Vul een kommetje met koud water. 
    - Leg een dumplingvel op je hand en schep er een eetlepel van het groentenmengsel op. 
    - Gebruik een borsteltje om de randen in te strijken met het water en vouw dicht. 
    - Breng in een wok, of een pan met dezelfde diameter, een laagje water zachtjes aan de kook.
    - Plaats het bamboe stoommandje in de wok of de pan en laat de dumplings 5-6 minuten stomen. 
    - Serveer met de dipsaus.

 

Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Els Debremaeker van Njamelicious.