Mediterrane mezze

Voor 4 personen

Hummus 
Ingrediënten: 

• 150 g kikkererwten (uit blik)

• 2 el tahin (sesampasta)

• sap van 1 citroen

• 2 teentjes knoflook

• scheutje olijfolie*

• peper, versgemalen*

• zeezout*

Benodigdheden: keukenmachine, pollepel*, laag schaaltje*
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille

Bereiding:

  1. Giet de kikkererwten af en hou een beetje van het vocht opzij.
  2. Hou een eetlepeltje kikkererwten apart en doe de rest in een keukenmachine met wat van het vocht. Voeg knoflook, tahin, citroensap, olijfolie, peper en zout toe.
  3. Mix tot je een gladde hummus hebt. Voeg eventueel nog wat kookvocht of olijfolie toe.
  4. Proef en breng op smaak met peper, zout en eventueel nog wat citroensap.
  5. Lepel de hummus in een mooi schaaltje en strijk de bovenkant glad. Maak in het midden een kuiltje en doe hier een scheutje olijfolie en de overgebleven kikkererwten in.
  6. Serveer met Turks (plat)brood.

Labneh

Ingrediënten:  

• 1liter volle yoghurt

• zeezout*

• scheutje citroensap

• olijfolie*

Benodigdheden: neteldoek*, zeef of vergiet*, kom*, elastiek, pollepel*, kommetje*

*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille

Bereiding:

  1. Maak een neteldoek goed vochtig en knijp hem uit. Hang de doek in een zeef of vergiet boven een diepe (beslag)kom.
  2. Giet de yoghurt in de neteldoek en bind deze dicht met een elastiek (net boven de yoghurt).
  3. Zet het geheel in de koelkast en laat het vocht ca. 8 uur uitlekken. Je zou nu een dikke, lobbige yoghurt moeten hebben (vergelijkbaar met hangop).
  4. Schep de labneh uit de doek en meng er wat zout en eventueel wat citroensap door. Doe dit mengel in een kommetje en giet er wat olijfolie bij.
  5. Serveer met Turks (plat)brood.

Tip: Je kan de labneh ook op smaak brengen met fijngesneden groene kruiden (bv. koriander, munt, platte peterselie of bieslook).

Tabouleh 

Ingrediënten:  

• 2 bosjes platte peterselie, fijngehakt

• 1 bosje munt, fijngehakt

• 3 tomaten, ontpit en in kleine blokjes gesneden

• 1 komkommer, geschild en in kleine blokjes gesneden

• 1 rode ui, fijngesnipperd

• 50 g bulghur of couscous

• sap van 1 citroen

• olijfolie*

• zwarte peper, versgemalen*

• zeezout*

Benodigdheden: snijplank*, mes*, dunschiller*
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille 


Bereiding: 

  1. Kook de bulgur of de couscous volgens de instructies op de verpakking.
  2. Meng de groenten en de verse kruiden. Voeg de afgekoelde bulgur of couscous toe.
  3. Breng op smaak met citroensap, olijfolie, peper en zout.
  4. Serveer met Turks (plat)brood.


Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Lara kookt voor u.