Juni: topdrukte in je moestuin

Juni is een topmaand voor je moestuin. Zelfs al heb je maar een paar potten met groente of kruiden staan, er is heel veel te doen maar je kunt ook al volop oogsten. Onze tips op een rijtje:

Blijf zaaien

Allerlei soorten sla bijvoorbeeld, rucola, worteltjes en erwtjes. Maar ook keukenkruiden als koriander, basilicum en kervel. Zo kun je de hele zomer lang frisse blaadjes oogsten.

Blijf wieden

Ook onkruid groeit nu als kool, blijf dus wieden. Als de grond nat is, trek je onkruid makkelijk met wortel en al uit. Schoffelen doe je liever als het droog is: dan verwelkt het verwijderde onkruid snel.

Op slakkenjacht

Je bent vast blij met een flinke regenbui, slakken ook. Die gaan 's avonds op pad, dan kan je ze, zaklantaarn in de aanslag, makkelijk wegvangen.

Fris je bieslook op

Wordt je bieslookplant minder mooi in de loop van de zomer? Knip hem tot de grond af, dan loopt hij weer uit met fris groen.

Meer smaak vóór de bloei

Laat kruiden liever niet in bloei komen, dan verliezen ze veel smaak. Knip de bloemen dus weg zodra ze verschijnen, maar laat er een paar zitten voor bijen en vlinders. Vooral de bloemetjes van bv. tijm, munt, oregano en bieslook zijn heel populair.

Bloemen als garnering

De bloemen van o.a. bieslook, koriander, Oost-Indische kers en rucola zijn mooi maar ook erg lekker, als garnering bijvoorbeeld.

Mulchen = de grond afdekken

Courgette- en pompoenplanten staan graag in de volle zon, maar hebben ook heel veel water nodig. Als je de grond onder de plant met bv. cacaodoppen of gemaaid gras afdekt, houdt die het water langer vast.

Een strobedje voor aardbeien

Staan je aardbeiplanten in de volle grond? Leg er dan wat stro onder zodra de vruchten verschijnen. Die liggen dan op een keurig bedje in plaats van op de aarde: ze heten niet voor niks 'strawberries'.

Vloeibare mest

Geef je je planten vloeibare mest? Giet die dan op al vochtige aarde, bij de tweede gietbeurt dus. Anders is de mest te 'sterk' voor de wortels. Gebruik liever geen kunstmest maar organische plantenvoeding.


Tips en inspiratie