Kikkererwten/bietenburgers

Voor 4 burgers


Ingrediënten:

• 300 gram ongekookte rode bietjes
• 100-125 gr havermout
• 1 kleine ui, gepeld
• 100 gr gekookte kikkererwten (of uitgelekte kikkererwten uit blik)
• 1 teentje knoflook, gepeld
• 1 ei, losgeklopt
• scheut olijfolie* + Olijfolie om te bakken
• versgemalen zwarte peper*, zeezout*
• 1 avocado, geschild en ontpit
• 200 gr halloumi (traditionele Griekse kaas van schapen- en geitenmelk)
• 4 lekkere broodjes
• handje rucola
• groentekiemen
• handje basilicumblaadjes
Benodigdheden: dunschiller*, keukenmachine, ruime kom*, houten lepel*, koekenpan*, snijmesje*, snijplank*, broodmes*, bamboe prikkers*
*verkrijgbaar bij Dille & Kamille

Bereiding:

  1. Schil de bietjes met een dunschiller. Hak ze fijn in de keukenmachine samen met de kikkererwten, ui, knoflook en basilicumblaadjes.
  2. Doe alles over in een mengkom.
  3. Voeg de havermout, het ei en de olijfolie toe en meng alles door elkaar. Breng goed op smaak met peper en zout.
  4. Zet het mengsel een half uurtje apart zodat de havermout het vocht uit de overige ingrediënten  kan opnemen. Dit is belangrijk om alles goed aan elkaar te laten 'plakken'.
  5. Maak je handen vochtig en vorm 4 burgers van het bietenmengsel. Voeg eventueel nog wat havermout toe als het mengsel te vochtig is, of wat olijfolie als het te droog is.
  6. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan. Bak de bietenburgers ongeveer 5 minuten aan elke kant.
  7. Snijd de halloumi in plakken en bak deze ook een paar minuten mee.
  8. Snijd de avocado in reepjes.
  9. Snij de broodjes doormidden. Leg op elke onderste helft een burger, met daarop wat reepjes avocado, een plak gebakken halloumi, wat rucola en groentekiemen. Dek af met de andere helft van de broodjes en zet alles vast met een prikker.

 Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Maura van Yellow Lemon Tree blog, http://www.yellowlemontreeblog.com/