Springrolls

Lenterolletjes

Voor 6 personen

Ingrediënten:
Voor de lenterolletjes met zoete aardappel (6 stuks)
• 100 g rijstvermicelli
• 1/2 tl vissaus
• 1 zoete aardappel
• 1/2 ananas
• 1 bosje verse munt
• 6 velletjes rijstpapier

Voor de lenterolletjes met peer (6 stuks)
• 1/4 rode kool
• 1 peer
• handvol verse koriander
• 2 bosuitjes (lente-uitjes)
• 6 velletjes rijstpapier  

Voor de pindasaus:

• 1 teentje knoflook
• 1-2 cm gemberwortel
• 1 chilipeper
• arachide-olie
• scheutje limoensap
• scheutje ahornsiroop*
• 4 el pindakaas
• scheutje kokosmelk
• warm water

Voor de zoete chilisaus:
• 2 sinaasappels
• 1 teentje knoflook
• 1 kopje oolongthee*
• 3 el rijstazijn
• 3 el honing
• 2 tl sojasaus
• 1/4 tl chili-olie
• 1/4 tl sesamolie 

Benodigdheden: kommen*, kookpot/pan, vergiet*, snijplank*, dunschiller*, chefmes*, lepel*, theedoek*, wok*, citroenschilrasp/zesteur*, citruspers*, steelpannetje*
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille


Bereiding:
Maak eerst de lenterolletjes met zoete aardappel:

  1. Week de vermicelli kort in een grote kom koud water.
  2. Breng een grote pot gezouten water aan de kook en kook de vermicelli in enkele seconden gaar. Laat uitlekken.
  3. Schil de zoete aardappel, snij in staafjes en kook gaar.
  4. Snij de ananas in stukjes en meng met de vissaus, de zoete aardappel en de rijstvermicelli.
  5. Hak de munt fijn en voeg toe.
  6. Dompel de rijstpapiervellen voorzichtig in heet water en haal ze er onmiddellijk weer uit.
  7. Leg ze op een vochtige theedoek en verdeel er in het midden wat van de vulling over.
  8. Vouw eerst de onderzijde van het velletje rijstpapier over de vulling, vouw dan de zijkanten hierover en rol dan alles op tot een rolletje. 

Maak nu de lenterolletjes met peer en rode kool:

  1. Snij de rode kool in fijne reepjes.
  2. Schil de peer, verwijder het klokhuis en snij in staafjes.
  3. Snij de bosuitjes en koriander fijn en meng met de rode kool en peer.
  4. Dompel de rijstpapiervellen in heet water en haal er onmiddellijk weer uit.
  5. Leg ze op een vochtige theedoek en verdeel er in het midden wat van de vulling over.
  6. Vouw eerst de onderzijde van het velletje rijstpapier over de vulling, vouw dan de zijkanten hierover en rol dan alles op tot een rolletje. 
  7. Serveer de rolletjes met chilisaus, sojasaus of maak je eigen pindasaus en zoete chilisaus.

Maak de pindasaus: 

  1. Snipper de knoflook, gember en chilipeper fijn.
  2. Verhit de arachide-olie en roerbak het lookmengsel kort.
  3. Doe er de rest van de ingrediënten bij (afhankelijk van hoe dik je de saus wil, vul aan met water), laat even kort inkoken en zet het vuur dan laag.
  4. Serveer de saus warm of koud. 

Maak de zoete chilisaus:

  1. Rasp de schil van de sinaasappels en pers ze uit.
  2. Snipper het teentje knoflook en breng alle ingrediënten aan kook.
  3. Zet het vuur laag en laat nog even zachtjes koken.
  4. Serveer de saus warm of koud. 

 

Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Els Debremaeker van Njamelicious.