Patatas bravas

Patatas bravas

Voor 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten:
• 1 l zonnebloemolie
• 1  kg vaste aardappelen
• 1 el olijfolie*
• 1 ui
• 1 tl gerookt paprikapoeder, zoet*
• 2 el cayennepeper*
• snufje zout*
• 2 el azijn
• 400 g tomatenblokjes

Benodigdheden: hoge kookpot/pan, dunschiller*, snijmesje*, snijplank*, theedoek*, schuimspaan*, keukenpapier, koekenpan*, pollepel*, mixer, 
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille 


Bereiding:

  1. Verhit de zonnebloemolie in een hoge kookpot tot een temperatuur van 140° C.
  2. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van ongeveer 2 cm.
  3. Spoel de aardappelen goed onder koud water en dep ze daarna droog met een theedoek.
  4. Frituur de aardappelblokjes een tiental minuten in de olie zodat ze langzaam garen.
    Tip: frituur niet teveel aardappelblokjes in één keer, maar verdeel in kleinere porties. Haal de aardappelbokjes uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  5. Zet de aardappelen aan de kant en hou ze op kamertemperatuur.
  6. Maak ondertussen de saus: snipper de ui fijn. Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit er de ui in.
  7. Voeg het zoete paprikapoeder, de cayennepeper en een snufje zout toe. Roer tot je een dikke pasta krijgt.
  8. Voeg de tomatenblokjes toe en roer goed.
  9. Voeg ook de azijn toe en laat de saus op ene zacht vuur een tiental minuten inkoken.
  10. Mix daarna de saus.
  11. Verhit nu de zonnebloemolie in de kookpot tot een temperatuur van 180° C en frituur de aardappelen tot ze lichtbruin zijn.
  12. Laat de aardappelblokjes uitlekken op wat keukenpapier.
  13. Doe de aardappelen in een tapasschaaltje en serveer met wat tomatensaus.

 Tips:
- Je kan de saus naar jouw smaak aanpassen: zo kan je de cayennepeper volledig vervangen door gerookt paprikapoeder. Mag het voor jou allemaal wat pittiger? Vervang dan het zoete paprikapoeder door de pittige variant.
- Wil je eens variëren? Serveer de patatas bravas dan met mayonaise of aïoli.

 

Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Sarah van South & Pepper.