10 favoriete baktips

10 favoriete baktips: handige weetjes uit de Dille-keuken waardoor zelf bakken nog leuker wordt! In ons boekje Bakgeheimen vind je nog veel meer tips en natuurlijk heel veel lekkere recepten. Neem ook een kijkje in ons online kookboek: volop recepten voor cake en taart en voor koekjes. Onze top 10 bakspullen vind je hier!

 

 

Tip 1: volg het recept, bakken is precisiewerk
En meteen de belangrijkste. Wat je ook gaat bakken, van eenvoudige koekjes tot grootse feesttaart: lees eerst het recept helemaal door en leg alle ingrediënten klaar – dat voorkomt nare verrassingen halverwege! Bakken is een echt precisiewerkje, een goeie weegschaal, maatkan en maatlepels zijn volgens ons onmisbaar.
 
Tip 2: speculaasjes bakken, vorm inbloemen, afsnijden deeg, lostikken
Sint komt eraan, we gaan speculaas bakken! Voor de mooiste speculaasjes gebruik je ons plankje. Bepoeder de vorm eerst met (rijste)bloem. Neem een rond bakkwastje, zo kom je goed in alle groefjes. Druk je deeg stevig in de plank, snijd het netjes bij en klop de koekjes daarna uit de vorm op je bakplaat. Kwartiertje bakken, klaar!
Klik hier voor ons speculaas recept 
 
Tip 3: taart/cakevorm invetten & bestuiven
Ga je cake bakken? Dan begin je met het invetten van je bakvorm. Zo gaat 't snel en makkelijk: houd de vorm omgekeerd onder de hete kraan zodat hij warm wordt – wat boter op een bakkwastje komt zo in alle hoekjes. Daarna 'schud' je er nog een lepeltje bloem in om. Je cake laat na het bakken perfect los uit de vorm.
Tip 4: 'blind bakken' met bakbonen
 Taart met een vloeibare vulling, zoals quiche, of een vulling die je niet moet bakken, bv. vruchtentaart, bak je eerst 'voor' met een steunvulling. Dit heet 'blind bakken' en zorgt voor een droge en lekker krokante bodem. Doe je deeg in de vorm, spreid er bakpapier op uit en bedek met onze keramische bakbonen. Bak je bodem gaar verwijder de bakbonen en vul je taart. Eventueel verder afbakken en klaar!
Tip 5: taartvorm losse bodem 'lossen' 
Onze favoriet: de taartvorm met losse bodem. Je haalt er een 'breekbare' taart of vlaai zonder kleerscheuren mee uit de vorm. Laat je vorm-met-inhoud na het bakken iets afkoelen en zet hem bv. op een jampot. Duw nu voorzichtig de losse rand naar beneden en laat je taart op een rooster of mooie schaal glijden.
Tip 6: appelstukjes en andere vochtige vulling die gebakken wordt, eerst laagje koekkruimels/paneermeel op bodem
 Een taartvulling van stukjes fruit, zoals in appeltaart, kan de deegbodem een beetje vochtig maken. Dit voorkom je door, vóór het vullen, een laag verkruimelde koekjes over de bodem te strooien. Die nemen het vocht op en maken je taart nog lekkerder. Wij kiezen voor amarettikoekjes!
Tip 7: 'vlechtwerk' op een (appel)taart maken
Altijd goed, de enige echte Hollandse appeltaart! Zeker als je er verschillende soorten appels voor gebruikt, friszure en wat zoetere door elkaar. Je maakt je taart echt af met een kunstig vlechtwerk bovenop. Moeilijk? Valt best mee, je doet het zo:
 
Tip 8: muffins of cupcakes? Vul de vormpjes m.b.v. een ijsbolknijper.
Lekkere muffins en cupcakes bak je in onze speciale plaat. Zet er papieren cakevormpjes in, des te mooier komen de gebakken cakejes straks uit de vorm. Gebruik een ijsbolschep om de vormpjes te vullen: dat scheelt geknoei en je krijgt mooi gelijke porties.
 
Tip 9: testen of cake gaar is m.b.v. caketester
Check, voordat je je cake uit de oven haalt, of hij helemaal gaar gebakken is – ook binnenin. Dat doe je zo: steek onze caketester in het dikste stuk van de cake. Hij moet er schoon en droog uit komen. Zit er nog wat vochtig deeg aan? Dan heeft je cake wat extra oventijd nodig. Als de bovenkant al mooi bruin is, dek je die even af met aluminiumfolie.
 
Tip 10:  eiwit stijfkloppen
Voor een feestelijke Pavlova, of zo'n lekkere Engelse 'lemon pie', heb je eiwitschuim nodig. Gebruik voor het kloppen onze garde-met-bal: dat gaat heel snel en zonder spierpijn! Zorg voor een brandschone, vetvrije kom (anders wordt het eiwit niet stijf) en zet die op een dubbelgevouwen theedoek. Dat houdt je kom op zijn plaats bij het kloppen.