High tea volgens Dille & Kamille

Wij zijn dol op ‘high tea’ (of een afternoon tea, zoals de Engelsen het noemen): een theeceremonie die bestaat uit – uiteraard – thee en een mix van hartige en zoete gerechten. Een high tea wordt meestal rond 3 of 4 uur geserveerd en duurt zo’n twee uur – maar je kunt er natuurlijk ook een brunch van maken. Leuk om te doen met vrienden, als verjaardagsfeestje of ‘zomaar’ op een druilerige zondagmiddag. Lees snel verder voor een aantal handige high tea-tips.

 1  Servies en aankleding

Duik in je kast en ga op zoek naar zoveel mogelijk verschillende borden, schotels en kopjes. Heb je geen kleurrijk of verschillend servies? Trek eens aan de bel bij je vriendinnen of werp een blik in de servieskast van oma. Dek je tafel met een vrolijk tafelkleed en kleurrijke servetten. Zet de gerechtjes op een etagère. Heb je deze niet? Maak er dan zelf een door borden en omgedraaide kopjes op elkaar te stapelen. Makkelijk en het ziet er feestelijk uit!

 2  Knip je eigen thee

Het belangrijkste van een high tea is natuurlijk: thee! Kies voor een aantal (een stuk of 5) lekkere smaken die je hapjes complimenteren. Serveer losse thee in theeblikken, met kleine schepjes en theefilters. Vergeet niet om suiker (of kandijstokjes), melk, honing en schijfjes citroen op tafel te zetten. Tip: zet er ook een aantal plantjes bij met verse (thee)kruiden en een schaartje, zodat je gasten zelf hun kruidenthee bij elkaar kunnen knippen! Denk aan munt, citroenmelisse, salie, brandnetel…

 3  Hapjes

Een high tea zonder scones en clotted cream? Ondenkbaar. Maar… sluit andere hapjes niet uit. Zorg voor een goede balans en eet van hartig naar zoet: Serveer je de gerechtjes op een etagère? Dan liggen de sandwiches onder, de scones in het midden en de zoetigheden boven. Je eet dus ‘van onder naar boven’. Maar doe vooral wat je zelf lekker vindt! 

  • Bekijk hier ons high tea-menu

 4  wat is de favoriet van jouw gasten?

Ben je benieuwd welke thee nou de echte favoriet is? Download dit leuke scorekaartje: zo kunnen je gasten bijhouden welke thee zij het allerlekkerst vonden en met elkaar vergelijken! Zo weet je gelijk welke thee je de volgende keer weer kunt serveren.

 5  Welke thee drink je bij welk gerecht?

  • Zwarte thee – zoals Engelse melangeearl grey of darjeeling - is lekker bij zoet gebak, scones, chocolade en taart, en lichte gerechten als sandwiches met komkommer, zalm of tonijn.
  • Groene thee of oolong thee – zoals groene thee sencha of oolong met perzik– smaakt heerlijk bij gebak met fruit, maar ook bij een groene salade en sandwiches met kip. 
  • Witte thee – zoals witte thee pai mu tan – is lekker bij Oosterse of pittige hapjes en sandwiches met kaas.
  • Rooibosthee – zoals rooibos chai-sinaasappel – smaakt heerlijk bij alle gebak: van muffins tot tarte tartin.

Nieuwsgierig geworden? Lees dan vooral ons ‘tea pairing’ menu hier!