Naar het recept >
Onze theesoorten
Bij Dille & Kamille vind je heel veel soorten thee, voor elk moment van je dag. Onze thee bevat alleen natuurlijke ingrediënten, zonder kunstmatige aroma’s dus. We kiezen zoveel mogelijk voor biologisch.
Zwarte thee
De theeblaadjes worden na het plukken verflenst en vervolgens gerold, gekneusd en verhit. Dankzij een relatief lang fermentatieproces krijgt de thee zijn kenmerkende goudbruine tot zwarte kleur. Zwarte thee heeft een krachtige smaak en is intens geurig.
Groene thee
Groene thee is licht van kleur en fris van smaak. Voor groene thee worden de theeblaadjes meteen na het plukken verflenst en verhit; er vindt geen fermentatie plaats en de thee behoudt zijn groene kleur. Deze thee wordt traditioneel gedronken in China en Japan maar is ook bij ons heel populair.
Witte thee
Witte thee dankt zijn naam aan de met zilverwitte ‘donshaartjes’ bedekte bladknoppen van de theestruik. Aan het begin van het groeiseizoen, nog voordat deze knoppen opengaan, worden de jonge theeblaadjes geplukt. Vervolgens worden ze in de zon verflenst en gedroogd. Dit delicate proces zorgt voor een lichtgekleurde, verfrissende thee met weinig theïne en een pure, lichtzoete smaak.
Oolong
Oolong thee zit qua smaak enigszins tussen groene en zwarte thee in: het frisse van groene thee, maar ook het volle karakter van zwarte thee. Het productieproces voor deze half-gefermenteerde thee is hetzelfde als bij zwarte thee, alleen is de fermentatiefase korter. Voor deze theesoort worden de hele theeblaadjes gerold; hierdoor behouden zij hun oorspronkelijke karakter en bloemige smaak. Het aroma en de smaak zijn zachter dan die van zwarte thee.
Rooibos
Rooibos is afkomstig van het blad en de twijgjes van de Zuid-Afrikaanse struik Aspalathus linearis. Het is dus eigenlijk geen ‘echte’ thee. Rode rooibos ondergaat hetzelfde fermentatieproces als zwarte thee. Groene rooibos, afkomstig van dezelfde struik, wordt niet gefermenteerd. Beide soorten zijn van nature theïnevrij, dus ook heel geschikt om ‘s avonds te drinken.
Kruidenmelanges
Geurige mengsels van kruiden, specerijen en/of vruchten. Officieel geen ‘thee’ maar een infusie.
Vruchtenmelanges
In veel melanges kom je fruit tegen, al dan niet gemengd met bijvoorbeeld kruiden en bloemen. Vruchten worden ook puur gebruikt, denk aan rozenbottelthee. Het zijn vooral fruitzuren die frisheid aan een infusie geven. Ook lekker als ijsthee. Officieel geen ‘thee’ maar een infusie.
Theegeheimen - Ontdek een wereld aan smaken
Bij Dille & Kamille houden we – erg veel zelfs – van thee. Natuurlijk vanwege de heerlijke smaak, maar vooral omdat thee letterlijk en figuurlijk warmte geeft: thee brengt mensen samen. Met een kop thee in je handen is de wereld ineens een stukje mooier. Daarom speelt thee een grote rol in onze winkels. Je vindt er veel verschillende theesoorten en ook alles ‘eromheen’, om thee te zetten en te drinken.
En er is nu ook een boek over thee: Theegeheimen. Lees over de oorsprong van thee, ontdek hoe je het lekkerste kopje thee zet en maak verrassende recepten met thee.