Baklava Cheesecakes

Fatima El Irari is een fulltime food blogger, auteur van twee kookboeken én groot fan van Dille & Kamille. Speciaal voor ons bakte zij heerlijke baklava cheesecakes om het naderende Suikerfeest mee te vieren! 

"5 jaar geleden besloot ik mijn baan op te zeggen en van mijn hobby mijn werk te maken. Voor mij de allerbeste beslissing ooit, mijn werk voelt nog altijd als een hobby, nooit stap ik met tegenzin de keuken in. Naast mijn werk ben ik gelukkig getrouwd en mama van ons lief zoontje Yanis (4)."

Suikerfeest vieren met familie en vrienden

"Na een maand lang vasten nadert het Suikerfeest, de dag dat er gevierd wordt dat de Ramadan is afgelopen. Op deze mooie dag komen we met familie en vrienden samen om de dag gezellig door te brengen en samen te eten.

De dag van het Suikerfeest begint bij ons altijd vroeg met een uitgebreid ontbijt bij opa en oma en in de middag worden de cadeautjes uitgepakt. Na de cadeautjes is het tijd voor lekkere koekjes en een kopje muntthee, die mag natuurlijk niet ontbreken. Voor het bakken van de koekjes hebben mijn schoonmoeder en ik een week voor het Suikerfeest wat leuke bakspullen geshopt bij Dille & Kamille. Altijd een feest om daar naar binnen te lopen!"

Baklava Cheesecakes (10 stuks)

Ingrediënten

Voor de bodem:

  • 50 gram roomboter, gesmolten
  • 10 filodeeg vellen
  • 100 gram pistachenoten, gehakt
  • 80 gram roomboter, gesmolten
  • 50 gram poedersuiker

Voor de cheesecake:

  • 500 gram roomkaas
  • 300 gram kristalsuiker
  • 200 ml slagroom
  • 1 theel. vanille extract
  • 2 eieren
  • 2 eetl. bloem

Voor de siroop:

  • 130 gram fijne kristalsuiker
  • 150 ml water
  • 2 eetl. honing
  • 1 eetl. citroensap

Als garnering:

Bakgereedschap:
Muffin bakvorm, steelpannetje, beslagkom, bakkwast, taartrooster, meelzeef

Bereiding

Voor de bodem:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden (boven-onder) warmte.
  • Vet de bodem en de zijkanten van de muffin vorm in met de gesmolten boter.
  • Snijd voor elk holte 6 vierkantjes uit het filodeeg en plaats het eerste filodeeg vierkantje in de holte.
  • Bestrijk met roomboter en leg er weer een vierkantje filodeeg op.
  • Herhaal de stappen tot je alle holtes gevuld hebt.
  • Meng in een kom de gehakte pistache met de poedersuiker.
  • Voeg de gesmolten roomboter toe en meng het goed samen.
  • Zet de bakvorm in het midden van de oven en bak voor 4-5 minuten of tot het filodeeg mooi goudbruin is gekleurd.
  • Haal de muffinvorm uit de oven en verdeel in elke holte een eetlepel van het pistache mengsel en druk het stevig aan. Zet opzij.

Voor de cheesecake:

  • Mix de roomkaas met de kristalsuiker in 1-2 minuten romig.
  • Voeg de slagroom en het vanille extract erbij en mix het nogmaals samen tot alles goed is opgenomen.
  • Klop de eieren een voor een door het beslag. Zodra je ziet dat het ene ei is opgenomen stop je direct met mixen.
  • Zeef de bloem erbij en mix het nog eens kort door.
  • Giet het cheesecake beslag in de elke holte van de muffinvorm.
  • Bak de cheesecake in 20-22 minuten of tot de taartjes stevig en lichtbruin zijn.
  • Laat de cheesecake 20 minuten in de oven staan voor je de cheesecake op een afkoelrek plaatst. Laat de cheesecakes daarna op je aanrecht volledig afkoelen.
  • Zet de cheesecake voor minimaal 3 uur of voor een hele nacht in de koelkast.

Voor de siroop:

  • Meng ondertussen in een steelpan de kristalsuiker, het water en de honing samen.
  • Breng het aan de kook en blijf de siroop af en toe roeren.
  • Zet het vuur lager en laat de siroop voor 15 minuten sudderen en roer het zo nu en dan door.
  • Haal de pan van het vuur en giet de siroop over de cheesecakes.
  • Garneer met extra gehakte pistachenoten en rozenknopjes.

Eet smakelijk!