Schoonmaken met natuurlijke schoonmaakmiddelen: goed voor je huis en het milieu

Wil jij af van al die chemische schoonmaakmiddelen in al die plastic flessen? Hieronder laten wij je zien hoe je je hele huis schoon kunt houden met behulp van natuurlijke schoonmaakmiddelen. Middeltjes die misschien niet zo bekend zijn, maar stuk voor stuk echte schoonmaakhelden zijn en bovendien biologisch afbreekbaar en mild voor het milieu! 

Sodium- of natriumpercarbonaat kan je voor allerlei schoonmaakklusjes in huis gebruiken. Gemengd met warm water valt sodiumpercarbonaat uiteen in soda en waterstofperoxide.

Door dit laatste bestanddeel heeft het een licht blekende werking wat goed van pas komt bij de witte was: doe 1-2 eetlepels sodiumpercarbonaat in het wasmiddelbakje van je wasmachine en je witte handdoeken blijven mooi wit! Ook verwijdert dit middel nare geurtjes uit de was en desinfecteert het. 

Verder kan je sodiumpercarbonaat, door de desinfecterende werking ervan, gebruiken bij het schoonmaken van de koelkast of bijvoorbeeld de kattenbak. Voeg hiervoor weer 1 eetlepel toe aan een emmer heet water.

Voor het reinigen van schimmelige (tegel)voegen, bijvoorbeeld in de badkamer, meng je wat sodiumpercarbonaat met warm water tot een ‘papje’. Borstel het mengsel met een stevige borstel over de voegen om schimmels te verwijderen. Even laten intrekken en afspoelen met water. 


Ontkalken met citroenzuur

Ook citroenzuur is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je gaat schoonmaken, maar ook deze schoonmaakheld kan je voor van alles gebruiken. Zo is citroenzuur een ideaal middel tegen kalk. Wil je bijvoorbeeld de waterkoker ontkalken? Doe dan 1-2 eetlepels citroenzuur bij een liter water en laat dit kort koken. Daarna een half uur laten staan en vervolgens goed naspoelen met water en de kalk is weg. En is het tijd om de wasmachine te ontkalken? Gooi dan 5 eetlepels citroenzuur in het lege apparaat en laat op de hoogste temperatuur draaien.

Douchedeuren en kranen ontkalk je door aan 1 liter warm water 2 eetlepels citroenzuur toe te voegen. Doe dit mengsel in een lege spuitfles en spuit het op het oppervlak dat je wilt ontkalken. Vijf minuten laten zitten en daarna schoon vegen met een doekje.     

Daarnaast wordt citroenzuur gebruikt als ontvetter, voor bijvoorbeeld een vieze ovendeur, en als middel bij het verwijderen van roest. 

Let op: gebruik citroenzuur niet op aluminium, koper en marmer of poreuze gesteenten. En gebruik altijd huishoudhandschoenen.


Schoonmaaktips met dubbelkoolzure soda

Dubbelkoolzure soda, of natriumbicarbonaat, is een alles-in-1 poetswonder en echt onmisbaar in je keukenkastje! Je kunt er mee schoonmaken, ontvetten, je gootsteen ontstoppen, zilver laten blinken, je wasmachine opfrissen en nog heel veel meer.

Voor ontstoppen worden vaak agressieve middeltjes gebruikt. Niet nodig! Je kunt afvoerpijpen en het doucheputje ontstoppen door dubbelkoolzure soda in de afvoerpijp te gieten. Schenk er witte azijn op en laat ongeveer twintig minuten intrekken.

Let op: dit gaat schuimen!

Spoel na met kokend water. In het doucheputje strooi je alleen een handjevol soda, gevolgd door kokend water.

Ook tegels, vloeren, de wastafel, tja, wat niet eigenlijk… Je maakt ze schoon met dubbelkoolzure soda en wat heet water op een sponsje of poetsdoek. Voor vieze voegen en lastige plekjes gebruik je een tandenborstel.

Witte sneakers krijg je schoon met een papje van dubbelkoolzure soda en wat water. Smeer ze hiermee in met een insmeerborsteltje, laat even intrekken en haal vervolgens weg met een schoon doekje. Veters krijg je weer wit door ze te bleken met sodiumpercarbonaat.   


Vlekkenzeep

Met onze vlekkenzeep verwijder je snel en makkelijk (vet)vlekken uit kleding, tafelkleden en allerlei textiel. Maak de vlek nat met wat lauwwarm water, wrijf in met de zeep en laat even intrekken. Daarna nog wassen in de wasmachine en de vlek is weg.

Tip: je kunt het zeepje ook gebruiken voor wat extra waskracht: voeg hiervoor 1-2 eetlepels geraspte zeep toe aan je wasmiddel. 


Andere groene schoonmaakmiddelen

Er zijn nog een aantal vrij onbekende schoonmaakhelden die niet mogen ontbreken bij het schoonmaken van je huis: ecologische allesreiniger (zwarte zeep), Marseille-zeep en zeepvlokken.

Onze ecologische allesreiniger, of zwarte zeep, is gemaakt van olijfolie, 100% biologischafbreekbaar en zeer zacht voor je huid. Je hoeft zelfs geen huishoudhandschoenen aante trekken wanneer je hiermee aan de slag gaat. Het is een natuurlijke allesreiniger waarmee je vet en vuil van pannen, tegels en meubels verwijdert.

Voor de meeste poetsklusjes doe je een scheut zwarte zeep in een emmer heet water. Als je hiermee de vloer dweilt, kan je er ook nog een paar druppels van één van onze geurolies aan toevoegen (onze tip: sinaasappel!).

Oven, pan of fornuis aangekoekt? Gebruik de zeep dan onverdund. Verdund met water is deze allesreiniger trouwens ook een prima anti-bladluis-middeltje voor je planten.

Lees hier hoe je van zwarte zeep zelf allesreiniger maakt!

Zeep op basis van olijfolie, bijvoorbeeld onze Marseille-zeep, is ook een product dat absoluut in je keukenkastje thuishoort. Het is namelijk een perfect middel om vlekken mee te verwijderen en om te ontvetten. De authentieke Marseillezeep, afkomstig uit de Provence, bestaat voor 72% uit olijfolie en is helemaal natuurlijk en volledig biologisch afbreekbaar. Je zeept er textiel of ondergronden mee in of mengt het met water voor een goed sopje. 

Marseillezeep is ook heel geschikt om bijvoorbeeld babykleertjes mee te wassen omdat de zeep heel zacht voor de gevoelige of allergische huid is. De olijfoliezeep houdt de vochtbalans van de huid in stand en veroorzaakt geen huidirritaties. Lees hier hoe je met deze zeep zelf wasmiddel maakt.

Nog zo'n veelzijdige, milieuvriendelijke poetsheld: onze zeepvlokken! Je gebruikt ze voor een schone was en voor allerlei poetsklusjes in huis. De zeep heeft olijfolie als basis en is dus heel mild, ook voor tere stoffen en de gevoelige huid. Hier lees je hoe je zeepvlokken kunt gebruiken.

Bekijk al onze schoonmaakborstels, en waar je ze voor gebruikt, hier.