Vanille extract en vanillepasta – wat is het en in welke gerechten gebruik je het?

Vanille is een dankbaar ingrediënt in gebak, drankjes en desserts. Het ruikt heerlijk, en geeft zowel aan zoete als hartige gerechten een bijzondere, diepe smaak.

Zo wordt vanille extract gemaakt

Onze Madagascar Bourbon Pure Vanilla Extract en Vanilla Paste is gemaakt van vanillebonen die met de hand worden geoogst in Madagascar. Deze vanillebonen zijn duurzaam en organisch geteeld door kleinschalige, lokale boeren.

Na de oogst worden de bonen kort geblancheerd en een aantal weken ingepakt in doeken om hun vocht ‘uit te zweten’. Vervolgens worden de vanillebonen wekenlang gedroogd in de zon. Er wordt geen extra verhitting toegepast om de bonen sneller te drogen zodat alle rijke, complexe smaken van de vanille bewaard blijven.

Wanneer gebruik je vanille extract en wanneer gebruik je vanille pasta?

Zowel de vanille extract als de vanillepasta zijn gemaakt van dezelfde hoge kwaliteit vanillebonen. Door het verschil in de mate van vloeibaarheid en de toevoeging van vanillezaadjes, komen ze beide in verschillende typen gerechten het best tot hun recht.

Vanille extract:

De Madagascar Bourbon Pure Vanilla Extract is vanille in een zeer vloeibare vorm, waardoor het eenvoudig te doseren is en zich snel mengt met andere ingrediënten. Gebruik de extract in cake, koekjes, chocoladedesserts, pastasaus, cocktails en warme drankjes als chocolademelk, golden milk of Irish coffee.

Vanillepasta:

De Madagascar Bourbon Pure Vanilla Bean Paste is gemaakt van echte pure vanille extract en een natuurlijk verdikkingsmiddel, waardoor er ook echte vanillezaadjes te zien zijn. De kleine, zwarte puntjes van de zaadjes geven een prachtig effect aan bijvoorbeeld vanille ijs of botercrème. Een eetlepel vanille pasta staat gelijk aan het gebruik van 1 vanillestokje. 
Naast ijs en boter crème, is de vanillepasta ook heerlijk om te gebruiken in slagroom, pudding, crème brullee, havermout en smoothies. De wat dikkere substanties dus!

Recepten met vanille extract en vanille pasta

New York lemon-vanilla cheesecake

Koekjes met witte chocola & framboos

Yoghurt-honing-kersen-chocolade ijsjes

Swirl brownies


Over Nielsen-Massey

Nielsen Massey Vanillas werd opgericht in 1907 en richtte zich oorspronkelijk op de productie van aroma's, met een rijke geschiedenis die meer dan honderd jaar teruggaat in de maak. Na meer dan een eeuw heeft het merk Nielsen-Massey een benijdenswaardige reputatie opgebouwd als familiebedrijf voor de kwaliteit en consistentie van hun pure vanille. Om tegemoet te komen aan de grote vraag naar de Nielsen Massey Vanillas-producten in Europa, verhuisde het bedrijf in 2013 ook zijn Europese activiteiten naar een onlangs gerenoveerde faciliteit in Leeuwarden, Nederland, waardoor het de jaarlijkse groei in de regio beter kon beheren. In hetzelfde jaar introduceerde Nielsen-Massey het eerste in zijn soort Organic Fairtrade Madagascar Bourbon Pure Vanilla Extract. Fairtrade-certificering garandeert eerlijke lonen voor boeren en bevordert duurzame milieupraktijken.