Slow food: de tijd nemen smaakt het lekkerst

Deze zomer worden we eigenlijk ‘gedwongen’ om het wat rustiger aan te doen: geen grote feesten, geen verre reizen… In plaats daarvan blijven we juist fijn rondom huis, en vieren we de zomer in een klein gezelschap met elkaar. We doen het rustig aan! We hebben daarom ook alle tijd om deze rust ook in de keuken te nemen: we koken slow food met liefde en aandacht.

Wat is slowfood?

Slow food is eerlijk, puur en vooral erg lekker. Het zijn recepten die je – zonder haast - met lokale, ambachtelijk geteelde producten van het seizoen maakt. Liefst recht van de boer of de moestuin. Juist nu, in de zomer, is er zoveel lekkers om mee aan de slag te gaan en op mooie zomeravonden samen van te genieten! Wij geven je een aantal handige tips.

1.  Kies lokaal

Wanneer je producten koopt bij boeren en makers uit jouw regio, weet je precies waar je eten vandaan komt. Bovendien steun je hen in deze lastige periode. Fiets eens om voor een bezoekje aan boeren, tuinders, de lokale visboer of slager. We laten die groente in blik even in de kast staan en proberen zo min mogelijk industrieel of bewerkt voedsel te eten. Lekker en gezond.

2. Volg het seizoen

Dit heb je al vaker gelezen, maar wij vinden het belangrijk om nog eens te vermelden: seizoensgebonden, lokale producten zijn niet alleen rijk van smaak, maar ook beter voor het milieu omdat het niet zo ver hoeft te reizen. Het zorgt er bovendien voor dat je voedingspatroon gevarieerder is, omdat er elk seizoen andere groente en fruit beschikbaar is. Wil je weten wat er zoal in het seizoen is? Download onze handige kalender hier!

3. Aandacht en ambacht

Normaal gesproken gaan we - in de dagelijkse hectiek vol thuiswerken en school – niet altijd even bewust om met ons eten. Maar deze zomervakantie nemen we de tijd om met aandacht te koken en eten. Dan geniet je veel meer! Kijk, voel, ruik en proef wat je kookt en eet. Op die manier smaakt je eten niet alleen beter, je herkent ook sneller wanneer je verzadigd bent. Je beleeft je maaltijd echt!