Dé roestvrijstalen pan van Dille & Kamille

Onze roestvrijstalen pan is een duurzame pan van hoge kwaliteit, vrij van PFAS. Omdat er geen kwetsbare antiaanbaklaag in zit, is het niet erg als er krasjes inkomen. Bovendien bevat zo’n laag altijd kunststoffen: slecht voor het milieu tijdens de productie en ook niet fijn als ze in je eten terechtkomen. Gelukkig kan je in onze roestvrijstalen pannen prima koken en bakken zonder antiaanbaklaag!

Waarom kiezen voor een roestvrijstalen pan?

Een roestvrijstalen pan is een heel veelzijdige pan. Je bakt er pannenkoeken in, hij is ideaal voor de bereiding van vlees en vis, en ook risotto of curry maak je erin klaar. De pan mag in de oven tot 250 graden (bijvoorbeeld om een laagje kaas te laten smelten op een gerecht). Het handvat wordt dan wel heet, dus bescherm je handen met ovenwanten/een pannenlap als je de pan uit de oven haalt en gebruik altijd een onderzetter als je een hete pan op tafel, aanrecht of ergens anders zet. Bovendien is de pan makkelijk in onderhoud: je maakt hem eenvoudig schoon.

Een sterke, praktische  pan voor elke dag!

Over onze roestvrijstalen pannen

Onze roestvrijstalen pan is gemaakt in 3 lagen die onder zéér hoge druk zijn samengeperst en nu één geheel vormen.

  • De buitenste 2 lagen van onze pan zijn gemaakt van roestvrij staal. Roestvrij staal kan hoge temperaturen goed aan (ideaal om voedsel ‘dicht te schroeien), is roestbestendig, en veilig om je voedsel in te bereiden. Met deze pan kun je op alle warmtebronnen koken, zoals op gas, inductie en keramisch.
  • Tussen de 2 lagen van staal, zit een laag van aluminium. Deze zie je dus niet, maar het aluminium doet wel zijn werk! Dit materiaal helpt om de warmte gelijkmatig en snel te geleiden. Dat betekent dat de pan snel opwarmt en dat de bodem overal even heet is. Zo krijg je mooie, egaal bruine pannenkoeken, een krokant en gelijkmatig bruin korstje op een stukje vis en een gebakken ei ziet er na bereiding in een rvs pan met een aluminium kern ook prachtig uit!

Zo gebruik je een roestvrijstalen pan

Een roestvrijstalen pan moet je een beetje leren kennen. Lees daarom eerst onderstaande tips voordat je de pan voor het eerst gaat gebruiken:

  • Reinig de pan voor het eerste gebruik in de vaatwasser of in warm water met wat afwasmiddel.
  • Verhit de pan niet als hij leeg is: gebruik altijd boter of olie, of een vloeistof (bouillon, wijn, water). Verwarm de pan vervolgens op ongeveer 70% van de capaciteit van je warmtebron op. Dus niet op het allerhoogste vuur of hoogste inductiestand. Kook je op inductie? Gebruik dan nooit de booster-stand van je plaat.
  • Zorg dat de pan heet is voordat je de rest van de ingrediënten erin doet. Als je bakt met olie, kun je dit testen door de steel van een houten pollepel even in de olie te dopen. Verschijnen er luchtbelletjes? Dan is de pan en de olie heet genoeg en kan je gaan bakken.
  • Tip: onze Spaanse olijfolie is ideaal om mee te bakken. Door de hoge kwaliteit van de olie, heb je er lang plezier van. Wij hadden soms aan 1 a 2 theelepels genoeg om een moot zalm of gebakken eieren te bereiden. Ook fijn: de olie spat niet tijdens het bakken.
  • Als je voor het eerst een roestvrijstalen pan gebruikt, is het handig om eerst met iets eenvoudigs te beginnen, zoals een gebakken ei. Zo kun je de pan en zijn werking een beetje leren kennen.

Gebakken ei klaarmaken in een rvs pan

Doe olie of boter in de pan en verwarm de pan vervolgens op ongeveer 70% van de capaciteit van de warmtebron. Zodra de pan warm genoeg is, verdeel je de olie of boter over de gehele bodem, eventueel met behulp van een bakkwastje. Breek de eieren in de pan en zet het vuur iets lager, bijvoorbeeld op 30% van de capaciteit.

En dan begint het stuk waar je even moet wennen, als je gewend bent aan koken met een antiaanbaklaag. Het ei hecht zich namelijk aan de pan, en het is de kunst om te wachten tot het ei vanzelf (of heel voorzichtig met een klein beetje druk van een spatel) weer loslaat. Ga dit niet forceren, dan loop je het risico dat het ei voor een deel alsnog aan de pan blijft plakken. Probeer er dus vanaf te blijven en de pan zijn werk te laten doen. Als je het spannend vindt, kun je af en toe een hoekje voorzichtig optillen om te controleren hoe het gaat. Na een aantal minuten is de bodem van het ei mooi egaal bruin en de bovenkant van het ei (deels) gestold. Je zult zien dat je het ei eenvoudig uit de pan en op je bord kunt schuiven, eventueel met een beetje hulp van een spatel. Het gebakken ei heeft een heerlijk krokant laagje gekregen!

Bekijk hier hoe je de pan schoonmaakt > 

Pannenkoeken bakken in een roestvrijstalen pan

Doe een klont boter in de pan en warm de pan op middelhoog vuur (ongeveer 70% van de capaciteit). Als de boter niet meer ‘schuimt’ en een klein beetje bruin begint te kleuren, kun je het pannenkoekenbeslag in de pan doen. Pannenkoeken plakken (ook door het gebruik van lekker veel boter) niet aan de pan zoals eiwitrijke producten dat doen. Je zult zien dat de pannenkoek vrij snel gaar wordt. Zodra de randen een beetje bruin worden en beginnen te krullen, draai je de pannenkoek om. Als de andere kant ook mooi gebruind is, schuif je de pannenkoek op je bord en kan de volgende schep beslag in de pan. Je zult zien dat deze pannenkoek heel mooi egaal bruin wordt doordat onze een rvs pan, dankzij de aluminium kern, de hitte gelijkmatig verdeeld over de bodem van de pan. Voeg naar eigen inzicht en naar smaak af en toe wat boter toe tussen de bereidingen.

Bekijk hier hoe je de pan schoonmaakt > 

Een moot zalm bakken in een roestvrijstalen pan

Doe olie of boter in de pan en verwarm de pan vervolgens op ongeveer 70% van de capaciteit van de warmtebron. Zodra de pan warm genoeg is, verdeel je de olie of boter over de gehele bodem, eventueel met behulp van een bakkwastje. Leg de moot zalm in de pan en en zet je het vuur iets lager, bijvoorbeeld op 30% van de capaciteit. De zalm sist een beetje en hecht zich meteen aan de pan.

En dan is het nu de kunst om te wachten tot de zalm vanzelf (of heel voorzichtig met een klein beetje druk van een spatel) weer loslaat. Als je teveel kracht zet, zal de korst alsnog aan de pan blijven plakken en zo scheur je het los van de rest van de moot. En dat is zonde!

Maak je voor het eerst zalm klaar en wil je toch de onderkant controleren? Doe dat op het moment dat het dunste stukje van de zalmfilet bijna helemaal gaar is. Dan kun je dit deel van de zalm voorzichtig optillen, door zachtjes de spatel eronder te schuiven. Je zult zien dat de onderkant heel mooi bruin is en dat er bijna geen sporen in de pan achterblijven. Een paar minuten later zal ook de rest van de zalm klaar zijn om te draaien.

Bekijk hier hoe je de pan schoonmaakt > 

Zo maak je de pan weer schoon na gebruik:

  • Laat de koekenpan voor je hem schoonmaakt eerst volledig afkoelen.
  • Reinig de pan in de afwasmachine en droog hem meteen af met een schone theedoek.
  • Bij afwassen met de hand: gebruik heet water en afwasmiddel. Gebruik geen metalen sponsjes of schuurmiddel, daarmee beschadig je het oppervlak. Een zacht (kokosvezel) sponsje kan wel.
  • Droog de pan goed af voor je hem opbergt.
  • Is je pan aangekoekt? Laat hem een uurtje weken met heet water en afwasmiddel. Zo komen achtergebleven restjes los. Daarna kun je de pan verder reinigen zoals hierboven beschreven.  Of vul de pan met water en een flinke schep zout. Warm de pan op en schraap vervolgens met een spatel de achtergebleven restjes voorzichtig los.